Autostrada București-Giurgiu: Contract semnat pentru o firmă din Transilvania și opțiuni de traseu analizate

Autostrada București-Giurgiu: Contract semnat pentru o firmă din Transilvania și opțiuni de traseu analizate
Autostrada de lângă Capitală / Sursă foto: Asociația Pro Infrastructura

O nouă autostradă ce va conecta Bucureștiul cu Giurgiu va facilita accesul la viitorul pod ce va fi construit peste Dunăre. Contractul pentru studiul de fezabilitate a fost atribuit unei asocieri ce va studia mai multe variante de traseu, inclusiv una care poate avea rolul unui al doilea inel de autostradă în zona de sud-vest a Bucureștiului.

Compania Națională de Investiții Rutiere a selectat, vineri, asocierea de firme SC Proiect Construct Regiunea Transilvania (lider) și Roads Design, ca fiind câștigătoare a contractului pentru realizarea Studiului de Fezabilitate al traseului de mare viteză București-Giurgiu.

Finanțat din fonduri europene, acest contract a fost atribuit pentru o ofertă în valoare de 31,2 milioane lei, fără TVA.

De Ziua Europei, celebrată acum în spațiul Schengen, se marchează un moment important pentru prima autostradă planificată la granița cu Bulgaria, o investiție crucială pentru conectivitate și mobilitate între cele două țări, dar și pentru întreaga rețea europeană de transport.

Drumul de mare viteză București-Giurgiu va fi, de asemenea, primul proiect de infrastructură rutieră care va implementa conceptul BIM (Building Information Modeling). Directorul General al CNIR, Gabriel Budescu, a afirmat că se apreciază interesul publicului față de acest proiect și că toate propunerile vor fi analizate cu atenție.

Analizarea mai multor variante de traseu, una fiind o ocolire a Bucureștiului

Un aspect important al Studiului de Fezabilitate va fi analiza unui număr de varianta de traseu.

O variantă ce va fi luată în considerare este ca drumul de mare viteză București-Giurgiu să se extindă pe la sud-vest de capitală, conectându-se cu Autostrada A1 București-Pitești și devenind astfel parte dintr-un viitor inel 2 de autostradă pentru București, a explicat directorul CNIR în cadrul unui interviu.

„Dorim ca analizele multicriteriale să examineze conexiunile cu Autostrada București-Alexandria, dar și cu drumul radial de la Măgurele. Este important să înțelegem impactul fiecărei variante asupra traficului”, a adăugat Budescu.

Se estimează că o mare parte din traficul de pe ruta Giurgiu-București se îndreaptă spre Pitești, Sibiu și alte localități. Din această cauză, ar putea fi mai rentabil să conectăm Bucureștiul-Giurgiu direct la A1, fără a merge înspre Alexandria, ci redirecționând traficul către A0 și A1. Toate aceste variante vor fi simulate în modelul național de transport pentru a identifica cele mai eficiente soluții.

Un al doilea inel de autostradă între Alexandria și A1

„Practic, între Alexandria și A1 se poate configura un al doilea inel de autostradă pentru București. Această idee a fost discutată în diferite contexte de câțiva ani. În studiu de trafic pentru autostrada A0, realizat în 2017, s-a constatat că este necesară implementarea unei a treia benzi pe A0 Nord începând cu 2025 și pe A0 Sud din 2030”, a explicat directorul noii companii de infrastructură.

Este important de menționat că A0 Nord nu este complet finalizată, în timp ce pe A0 Sud doar două din cele trei loturi sunt operaționale.

„Pentru a adăuga a treia bandă, ar trebui să utilizăm banda de urgență și să facem unele ajustări, cum ar fi reducerea vitezei la 100 km/h. Soluția ar putea fi să explorăm varianta unei noi centuri, cu o implementare etapizată, deoarece nu este necesar să construim imediat o nouă autostradă. Vom analiza opțiunile disponibile”, a spus Budescu.

Tipul drumului de mare viteză: drum expres sau autostradă, prevăzut cu trei benzi pe sens

Studiul de fezabilitate va determina dacă drumul va fi clasificat ca drum expres sau autostradă, această decizie fiind bazată pe analiza de trafic. Categoric, dacă va fi considerat autostradă, ar purta denumirea A5, conform planurilor anterioare din domeniul transporturilor.

„Cred că va rezulta o autostradă”, a afirmat Budescu, subliniind că se va lua în considerare o configurație cu câte trei benzi pe sens, un aspect mai puțin obișnuit pe autostrăzile din România.

Recomandari
Show Cookie Preferences