Ministerul Afacerilor Externe dezvăluie „informații false” legate de votul din diaspora. „Numărul buletinelor rămâne constant ca la prima rundă”

MAE a respins, vineri, „informațiile false menite să manipuleze opinia publică și să provoace nemulțumire, neîncredere și ostilitate” referitoare la o presupusă influențare a votului din diaspora.
„Ministerul Afacerilor Externe a observat circulația pe rețelele sociale a unor afirmații false, care au ca scop manipularea opiniei publice și generarea de neîncredere, cu intenția de a influența rezultatele alegerilor. Aceste afirmații sunt asemănătoare celor false vehiculate în legătură cu prima rundă a alegerilor prezidențiale”, se arată într-un comunicat al MAE.
Conform oficialilor MAE, „mesajele ce conțin informații și acuzații false reprezintă tentative grave de manipulare a alegătorilor”. Comunicatul se referă la postări online care sugerează o posibilă influențare a votului din diaspora, inclusiv dublarea numărului de buletine de vot și o presupusă mobilizare pro-Nicuşor Dan.
MAE subliniază că cetățenii români din străinătate vor avea condiții corespunzătoare pentru a vota, alegerea din turul doi urmând să se desfășoare pe parcursul a trei zile. „Ministerul este în permanentă comunicare cu misiunile diplomatice și oficiile consulare pentru a facilita desfășurarea corectă a alegerilor în afară. De asemenea, MAE reamintește că partidele politice au desemnat membri și/sau observatori în secțiile de votare din diasporă”, a adăugat sursa.
MAE a propus AEP deschiderea a 965 de secții de vot, la prima rundă prezentându-se 973.129 de cetățeni români.
În ceea ce privește turul doi, vor fi trimise 3.600.000 de buletine de vot. „Numărul buletinelor este același ca în prima rundă. Mesajele false au scopul de a submina caracterul liber și corect al alegerilor”, se menționează în comunicat.
Organizarea secțiilor de vot a fost aprobată prin Hotărârea AEP nr. 19/2025, iar lista cu adresele acestora este disponibilă pe site-ul MAE și distribuită prin diverse soluții digitale, unele dezvoltate de organizații civice, accesibile publicului pentru a asigura informații în timp real, facilitând astfel comunicarea de către misiunile diplomatice și oficiile consulare românești către cetățeni.