Organizația care a semnalat abuzurile din „azilele groazei”: Interpelări adresate lui George Simion și Nicușor Dan

Centrul de Resurse Juridice solicită candidaților la președinție, Nicușor Dan și George Simion, să participe la o dezbatere publică cu societatea civilă, astfel încât să își exprime angajamentul față de respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Într-o scrisoare oficială, organizația le-a cerut candidaților pentru Cotroceni să ofere un „răspuns public asumat” la un set de întrebări.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a subliniat că președintele României are responsabilități clare în asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului. „Acesta are puterea de a transforma accesul la justiție și dezinstituționalizarea, precum și dezvoltarea serviciilor în comunitate, într-o prioritate națională”.
„România nu mai poate perpetua un sistem care finanțează încălcări ale drepturilor copiilor, adulților și persoanelor vârstnice cu dizabilități. Viitorul Președinte are obligația morală și constituțională de a se asigura că drepturile tuturor cetățenilor, inclusiv celor deveniți invizibili în sistem, sunt respectate”, a mai transmis ONG-ul.
CRJ promovează drepturile persoanelor cu dizabilități
Scrisoarea este parte din programul „Pledoarie pentru demnitate”, inițiat în 2003 de către organizație. În două decenii de activitate, CRJ a efectuat sute de vizite de monitorizare inopinate în instituții din întreaga țară, având ca rezultat numeroase anchete privind încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Conform cercetărilor efectuate de CRJ, aproximativ 1.000 de persoane decedează anual în aceste instituții. Deși legislația clasifică aceste evenimente ca decese suspecte, în realitate, în România nu se efectuează anchete penale eficace. Aceste situații nu sunt excepții, ci constituie norma în sistemul de asistență socială de tip rezidențial și în cadrul justiției penale, conform celor declarat de Centrul de Resurse Juridice.
Pe 11 ianuarie, ONG-ul a realizat un control inopinat la mai multe centre pentru terapie și recuperare din Târgu Mureș, descoperind copii încuiați pe dinafară, medicamente expirate utilizate pentru tratament și un focar de varicelă.