VIDEO Emoționantul discurs al Papei Leon al XIV-lea în fața numeroșilor credincioși. Textul complet

Papa Leon al XIV-lea este recunoscut ca fiind primul papă din istorie care a citit discursul de deschidere, spre deosebire de toți predecesorii săi care au rostit primele cuvinte fără a folosi o foaie.
Noul papă, cardinalul Robert Francis Prevost, un american și peruan care a ales denumirea pontificală de Leon al XIV-lea, a susținut joi un discurs extins de la balconul Bazilicii Sf. Petru, după ce a fost introdus publicului, solicitând pace și o Biserică deschisă tuturor, în special celor care suferă.
Un aspect remarcabil este că el a devenit primul papă care a vorbit în două limbi – italiană și spaniolă – pe durata discursului său de la balcon (necontând latina), conform reportajelor.
Iată textul complet al discursului său de la balcon:
- „Mulțumesc. Frați și surori, dragi frați și surori. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, bunul păstor care și-a dat viața pentru Domnul.
- Doresc ca acest salut de pace să pătrundă în inimile voastre, să se unească cu familiile voastre și să se unească cu toți, cu fiecare. Oricine ați fi, toate popoarele și întreaga lume, pace vouă.
- Aceasta este pacea lui Hristos înviat. Este o pace care dezarmează, umilă și care va persevera.
- Vine de la Dumnezeu, un Dumnezeu care ne iubește pe toți, necondiționat. Să ascultăm chiar și vocile slabe.
- Papa Francisc a fost întotdeauna curajos și a binecuvântat Roma. Celebra binecuvântare dată de Papa acestei capitale a fost destinată întregii lumi, în dimineața de Paște. Haideți să urmăm această binecuvântare. Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți, iar păcatul nu va birui.
- Suntem cu toții în mâinile lui Dumnezeu. Totodată, fără frică, să fim uniți, mână în mână, alături de Dumnezeu și între noi, să mergem înainte.
- Fiindcă suntem ucenicii lui Hristos. Hristos ne-a precedat. Lumea are nevoie de lumina voastră. Omenirea are nevoie de El, asemenea unei punte.
- Pentru a ajunge la Dumnezeu și pentru a accede la iubirea lui Dumnezeu. Ajutați-ne, avem nevoie de ajutorul vostru pentru a construi punți, prin dialog, prin întâlniri, și trebuie să fim un singur popor, trăind mereu în pace.
- Mulțumesc Papei Francisc. Și îi mulțumesc și tuturor fraților mei cardinali care m-au ales să fiu succesorul lui Petru și să avansăm împreună ca o Biserică unită, căutând mereu pacea, dreptatea și lucrând ca bărbați și femei credincioși lui Isus Hristos, fără frică.
- Să vestim Evanghelia și să fim misionari.
- Sunt un fiu al Sfântului Augustin. De fapt, aparțin mișcării Sfântului Augustin, iar acesta a spus: „Sunt creștin împreună cu voi”.
- În acest sens, putem merge toți împreună. Putem colabora pentru acea țară pe care Dumnezeu ne-a pregătit-o.
- Și doresc să adresez un salut special Bisericii din Roma.
- Împreună, trebuie să descoperim cum să fim o Biserică misionară, care construiește punți… deschizând dialoguri pentru a primi (oamenii) în această piață cu brațele deschise – primind pe toți cei care au nevoie de bunătatea noastră, prezența noastră, dialogul și iubirea noastră.
- Aș dori să exprim câteva cuvinte în spaniolă.
- Îi salut cu căldură pe compatrioții mei din Peru. A fost o mare bucurie pentru mine să lucrez în Peru.
- Așadar, tuturor fraților și surorilor din Roma, Italia, și din întreaga lume, trebuie să formăm o Biserică unită, o Biserică ce merge pe calea păcii, ce caută mereu bunătatea, dorind să fie aproape, mai ales de cei care suferă.
- Astăzi celebrăm ziua în care ne rugăm la Fecioara din Pompei. Mama noastră, Maria, dorește să ne însoțească, să fie aproape de noi și să ne ajute cu iubirea și mijlocirea ei.
- Haideți să ne rugăm împreună pentru această nouă misiune, pentru întreaga Biserică și pentru pace în întreaga lume.
- Iar să cerem acest har special de la Maria, mama noastră.
- Bucură-te, Marie, plină de har, Domnul este cu tine.
- Binecuvântată eres tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău, Iisus.
- Sfântă Marie, mama lui Iisus, roagă-te pentru noi, păcătoșii, acum și în ceasul morții noastre.
- Amin.
- Celor care sunt prezenți aici și tuturor celor care primesc binecuvântarea Lui prin radio, televiziune și alte mijloace de comunicare. Puteți recunoaște în modul aprobat de Biserică.
- Să sperăm că va fi păstrat mult timp și că va asigura pacea Bisericii în întreaga lume.”
Robert Francis Prevost, un american de origine augustiniană, a activat în diverse misiuni din Peru, iar în 2015 Papa Francisc l-a numit episcop de Chiclayo.