Verificarea faptelor în dezbaterea prezidențială între George Simion și Nicușor Dan. Erori în declarațiile candidaților

În prima dezbatere prezidențială între George Simion și Nicușor Dan, desfășurată înainte de turul doi al alegerilor, ambii candidați au făcut afirmații false sau parțial false, conform analizei efectuate de site-ul de fact-checking Factual și de platforma Euronews România, organizatorul dezbaterii.
1. Fals: Simion a negat afirmațiile lui Georgescu despre Meloni
În timpul dezbaterii, Nicușor Dan a menționat o declarație a lui Călin Georgescu referitoare la prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, care a fost catalogată drept „un fals naționalist, un fals suveranist, este un virus.”
George Simion a răspuns: „(…) domnule Nicușor Dan (…) domnul Călin Georgescu nu a făcut aceste afirmații.”
Într-un podcast din iulie 2024, Georgescu a spus: „(…) La falșii suveraniști, la falșii naționaliști, știți care e virusul – că în orice caz nu este Covid – (…). Singurul virus care există astăzi este virusul Meloni.”
Astfel, afirmația lui George Simion este considerată falsă de către Factual.
2. Fals: Simion afirmă că UE nu există ca entitate distinctă
George Simion a susținut în timpul dezbaterii că Uniunea Europeană este compusă doar din statele membre și că nu are existență ca entitate de sine stătătoare.
Echipa Factual subliniază că, începând din anul 2009, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, Uniunea Europeană a dobândit personalitate juridică, conform articolului 47 din TUE: „Uniunea are personalitate juridică.”
Acest statut permite UE să acționeze ca un subiect de drept internațional, să încheie tratate și să participe în organizații internaționale.
România a recunoscut statutul juridic al Uniunii Europene prin articolul 148 din Constituție, care afirmă că aderarea înseamnă transferul de competențe către instituțiile europene, iar legislația Uniunii are prioritate față de cea națională.
Prin urmare, afirmațiile lui George Simion sunt false, conform Factual. „Deși cele 27 de state membre influențează deciziile, Uniunea Europeană există ca entitate juridică distinctă.”
3. Fals: Simion susține că România este una dintre cele mai bogate țări din UE
Conform datelor din 2024, PIB-ul pe cap de locuitor al României era de 77% din media Uniunii Europene, depășind Bulgaria și Grecia, dar rămânând sub media UE.
Aproape 27,9% din populația României se confrunta cu riscul de sărăcie sau excluziune socială, fiind al doilea cel mai mare procent din Uniune, doar Bulgaria având o rată mai mare.
Între 2012 și 2022, două regiuni din România au avut o dezvoltare semnificativă în infrastructura rutieră. În 2023, România a înregistrat o rată de formare brută de capital fix de 26,9% din PIB, a doua cea mai mare din UE.
Deși România a avut investiții în infrastructură peste media UE, în alte domenii cheie, țara se situează în partea de jos a clasamentelor europene, în special la capitolul venituri. Astfel, afirmația lui George Simion este falsă.
4. Parțial fals: Declarația lui Nicușor Dan despre vaccinarea anti-COVID a copiilor
Nicușor Dan a afirmat că, în perioada pandemiei COVID-19, „nu s-a pus problema vaccinării copiilor.”
Potrivit Ministerului Sănătății, documentul din ianuarie 2022 menționa că riscul ca un copil să dezvolte o formă severă de boală nu poate fi ignorat, iar vaccinul ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 are o eficiență de 91% în prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu vârste între 5 și 11 ani, recomandând vaccinarea pentru aceștia.
Deși nu a fost considerată o prioritate, vaccinarea copiilor a fost recomandată de autoritățile române în pandemia COVID-19, iar un vaccin pentru copiii cu vârste între 12 și 15 ani a fost aprobat la nivelul UE.
Astfel, afirmația lui Nicușor Dan este parțial falsă, conform sursei menționate.