Papa Leon al XIV-lea: Numele ales reflectă viziunea sa asupra Bisericii Catolice

Numele ales de noul papă, anunțat joi la Vatican, oferă primele indicii despre planurile sale, conform celor scrise de The Independent.
Cardinalul american Robert Prevost, în vârstă de 69 de ani, a fost numit joi noul papă și lider al Bisericii Romano-Catolice, anunțul fiind făcut de un cardinal senior în fața mulțimii din Piața Sfântul Petru.
Robert Prevost, un misionar american care a petrecut o mare parte a carierei sale în Peru și a condus influentul Dicaster al Episcopilor de la Vatican, devine astfel primul papă american din istoria Bisericii Catolice de 2000 de ani, conform Agerpres.
După tradiționalul anunț „Habemus Papam”, rostit în latină, numele de botez al noului suveran pontif a fost declarat, urmat de numele său papal, plin de semnificații simbolice.
„Pacea să fie cu voi toți”, a transmis Papa Leon al XIV-lea din balconul Bazilicii Sfântul Petru, în timpul primului său discurs public.
Numele său papal simbolizează, din punct de vedere istoric, „puterea în vremuri de criză”, a explicat un expert catolic.
Alegerea cardinalului american Robert Francis Prevost a surprins mulți, a declarat preotul și bloggerul Ed Tomlinson.
„Pare a fi o continuare a liberalizării inițiate de Papa Francisc”, a menționat el.
Referitor la numele său papal, Ed Tomlinson a subliniat că aceasta provine dintr-o lungă tradiție.
„Numelui papal Leon îi conferă un sens clar, semnificând un papă puternic în vremuri dificile”, a adăugat el.
Ultimul papă care a purtat numele Leon a fost ales cu peste un secol în urmă, Papa Leon al XIII-lea, care a condus între 1878 și 1903. Prima persoană cu acest nume, Papa Leon cel Mare, a fost în funcție între 440-461.
Papa Leon al XI-lea a avut un pontificat foarte scurt, care a durat mai puțin de o lună, între 1 aprilie 1605 și moartea sa pe 27 aprilie 1605.
Semnificațiile numelui papal
Dacă noul suveran ar fi optat pentru numele Francisc al II-lea, ar fi sugerat o continuitate a accentului pe grija pastorală și ajutorul pentru cei marginalizați, promovat de Papa Francisc. Acesta a glumit anterior că succesorul său ar putea purta numele Ioan al XXIV-lea, referindu-se laPapa progresist Ioan al XXIII-lea.
În contrast, alegerea numelui Pius, cel mai frecvent folosit în secolul al XX-lea, ar indica clar o abordare tradiționalistă față de conducerea Bisericii Catolice.
Natalia Imperatori-Lee, rector al catedrei de studii religioase de la Manhattan College, a remarcat că, în adâncul lor, cardinalii vin la conclav având un anumit nume în minte.
Numele ales de fiecare suveran pontif oferă oamenilor o primă „radiografie” esențială asupra viziunii sale pentru Biserica Catolică.
Istoria numelui papal
În prima parte a mileniului din istoria Bisericii Catolice, papii utilizau prenumele de botez. Prima excepție a fost Mercurius, din secolul VI, care a ales numele Ioan al II-lea pentru a evita asocierea cu un zeu păgân.
Practică de a adopta un nou nume a fost consacrată în secolul al XI-lea, când papii germani au ales nume ale episcopilor creștini timpurii pentru a simboliza continuitatea, conform istoricilor.
De-a lungul secolelor, noii papi preferau să ia numele papilor care i-au ridicat la rangul de cardinal. Ioan a fost cel mai popular, ales de 23 de papi, urmat de Benedict și Grigore, fiecare cu câte 16 reiterări.
Numai din mijlocul secolului al XX-lea, papii au început să opteze pentru nume care să reflecte obiectivele lor în conducerea papalității, conform lui Roberto Regoli, istoric.
„Numele ales de noul papă ne va ajuta să înțelegem direcțiile pe care vrea să le urmeze”, a adăugat el.
Unele nume au fost complet eclipsate, cum ar fi Urban și Inocențiu.
„Este puțin probabil ca cineva să aleagă numele Inocențiu, având în vedere scandalurile recente care au afectat Biserica Catolică”, a afirmat Natalia Imperatori-Lee.
Numele recent al papilor
Francisc
Papa Francisc, ales în 2013, a ales numele Sfântului Francisc de Assisi, cunoscut pentru smerenia sa și angajamentul față de sărăcie și iubirea pentru tot ce este viu.
Alegerea acestui nume a semnalat o abordare papală centrată pe cei adesea marginalizați, precum săracii, prizonierii și comunitatea LGBTQ+, și a promovat pacea și protejarea mediului.
Benedict
Cel mai recent nume ales a fost cel al cardinalului german Joseph Ratzinger, devenit papă în 2005. Papa Benedict al XVI-lea a dorit să onoreze pe Papa Benedict al XV-lea, care a condus Biserica în timpul Primului Război Mondial.
O prioritate a lui Benedict al XVI-lea a fost revitalizarea credinței în Europa; „Prezența lui Francisc sugerează că cardinalii văd în el o anomalie”, a afirmat Natalia Imperatori-Lee.
Ioan-Paul
Primul nume compus din istoria papalității a fost instituit de cardinalul Albino Luciani în 1978, pentru a-i onora pe Papa Ioan al XXIII-lea și Paul al VI-lea, simbolizând un angajament pentru reformă.
Biserica a cunoscut o transformare semnificativă cu renunțarea la Liturghia în latină în favoarea limbilor locale, deschizându-se spre alte credințe. Pontificatul lui Ioan Paul I a durat doar 33 de zile, după care cardinalul polonez Karol Wojtyla a devenit Ioan Paul al II-lea.
Ioan
De 23 de ori a fost ales numele Ioan, cea mai recentă dată fiind în 1958 de Papa Ioan al XXIII-lea, legat de apostoli și profeți.
„Ioan al XXIII-lea a provenit dintr-o așteptare minimă, dar a avut un impact semnificativ asupra Bisericii”, a adăugat Natalia Imperatori-Lee.
Paul
A fost ales de trei ori, cel mai recent în 1963 de Paul al VI-lea. Sf. Apostol Pavel a fost un promotor important al învățăturilor lui Isus.
Pius
Sunt asociați cu papi cu tendințe tradiționale. Papa Pius al IX-lea a ordonat răpirea băiatului evreu Edgardo Mortara în 1858, care a fost crescut ca un catolic.
Papa Pius al X-lea a fost un antimodernist influent, iar Pius al XII-lea, care a condus în timpul celei de-a doua mari conflagrații mondiale, a fost criticat pentru tăcerea sa privind Holocaustul.
„Pius este acum un nume legat de grupuri catolice considerate tradiționale”, a declarat profesorul Regoli.
Direcțiile unui nou papă
Un nou papă are libertatea de a alege un nume nefolosit anterior, cum a fost cazul papei Francisc.
„Aceasta ar deschide un nou capitol, indicând un program care nu se aliniază cu niciunul dintre predecesorii săi, făcându-l mai personalizat”, a explicat profesorul Regoli.
Natalia Imperatori-Lee a sugerat că un alt nume posibil pentru a continua moștenirea lui Francisc ar putea fi Ignațiu, legat de fondatorul Ordinului Iezuit.