Analiză: Care este numărul de parlamentari necesar unui viitor președinte George Simion pentru a obține o majoritate guvernamentală și a-l numi pe Călin Georgescu în funcția de premier. „Marcel Ciolacu a facilitat intrarea lui Simion în această luptă.”

Analiză: Care este numărul de parlamentari necesar unui viitor președinte George Simion pentru a obține o majoritate guvernamentală și a-l numi pe Călin Georgescu în funcția de premier. „Marcel Ciolacu a facilitat intrarea lui Simion în această luptă.”
Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

George Simion se profilează ca favorit pentru a câștiga turul doi al alegerilor prezidențiale programate pe 18 mai, în baza voturilor exprimate duminica precedentă. După demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de premier, noul președinte va avea un rol crucial în alegerea viitorului prim-ministru. Simion a declarat în ultimele săptămâni că intenționează să-l aducă pe Călin Georgescu la conducerea executivului. Într-un interviu de la Digi 24, a confirmat că acesta ar trebui să ocupe funcția de premier, având nevoie de o majoritate în Parlament pentru a-și consfinți planul.

„Voi insista să merg cu Călin Georgescu la alegeri anticipate, dar trebuie să identificăm 50% plus unu din voturile din Parlament (…) Aș prefera să evităm…”, a detaliat George Simion marți seara, într-un interviu pe Digi24.

Structura actuală a Parlamentului

Cohorta de guvernare formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, care recent l-a pierdut pe Marcel Ciolacu din fruntea executivului, deține în prezent majoritatea în Parlament, având 68 de senatori în total din 134, și 174 de deputați din 330. Asta face un total de 242 de parlamentari dintr-un total de 464.

Un alt partid pro-european existent în Parlament, deși în opoziție, este USR, care numără 59 de parlamentari.

Simion are nevoie de minimum 117 voturi, dublu față de AUR și POT

Pe de altă parte, AUR și Partidul Oamenilor Tineri (POT) dețin împreună doar 116 voturi. Pentru ca un nou guvern să fie validat, acesta are nevoie de 50% + 1 din voturile parlamentarilor, echivalentul a 233. În aceste condiții, AUR și POT mai au nevoie de 117 voturi.

Ar putea fi adăugate voturile parlamentarilor din grupul S.O.S. România, condus de Diana Șoșoacă, care are 33 de parlamentari, însă chiar și în acest caz, 149 de voturi nu ar fi suficiente. Există 12 deputați neafiliați, ceea ce ar duce totalul la 161, plus voturile minorităților naționale, care de obicei susțin puterea, adăugând 17. Cea mai favorabilă situație ar atinge 178 de voturi, față de cele 233 necesare.

Posibilitatea unei coaliții cu PSD

Această variantă a fost respinsă constant de Marcel Ciolacu, care a afirmat că atâta timp cât va conduce PSD, formațiunea nu va colabora cu AUR. De asemenea, viitorul lider al PSD rămâne incert, având în vedere discuțiile despre demisia întregii conduceri de partid după rezultatele slabe în alegeri, deși aceasta nu s-a materializat încă.

Dacă AUR și POT ar colabora cu PSD, aceștia ar avea o majoritate confortabilă. Rămâne de văzut însă dacă cel mai mare partid din Parlament – PSD – ar accepta să cedeze funcția de premier lui Călin Georgescu.

În cazul în care PSD ar decide să se alăture AUR și POT, împreună ar forma o majoritate de 238 de voturi, având posibilitatea ca grupul Minorităților Naționale să se alăture, ceea ce ar oferi 17 voturi suplimentare, ajungând astfel la 255.

Evenimente posibile după turul doi

„Demisia lui Marcel Ciolacu a fost un cadou pentru George Simion. Aceasta îi oferă oportunitatea de a numi din start un prim-ministru și de a defini tendințele principale de guvernare. Sau, cu alte cuvinte, aceste asocieri constituționale delicate care ar fi permis o coabitare sunt acum distruse”, afirmă politologul Cristian Pîrvulescu.

După confirmarea președintelui pe 18 mai, urmează o întreagă procedură, care se va finaliza spre sfârșitul lunii mai, adaugă el.

Există un proces de validare a alegerilor, urmat de depunerea jurământului de către președinte în Parlament, iar ulterior încep consultările oficiale cu partidele.

„Simion a anunțat că îl va propune prim-ministru pe Călin Georgescu. Exista un „dacă” – dacă Georgescu va accepta propunerea. Dacă va accepta, va iniția negocieri pentru formarea unei majorități și trebuie să fie atent, deoarece dacă nu reușește să obțină sprijin, este puțin probabil sa accepte nominalizarea”, adaugă Pîrvulescu.

Cum ar putea premierul desemnat să reunească o majoritate

Politologul indică faptul că, în cazul în care Georgescu acceptă nominalizarea, aceasta ar putea genera probleme de legitimitate pentru Simion, care ar putea încerca să submineze această soluție.

Cristian Pîrvulescu discută și despre potențialele partide care ar putea forma o majoritate:

„În prezent, AUR, S.O.S. România și POT nu dispun de majoritatea necesară pentru a forma un nou guvern. Mă îndoiesc că minoritățile naționale vor dori să sprijine un guvern în absența PSD. Cei care ar putea oferi majoritatea lui Simion sunt social-democrații. Este posibil ca numai în colaborare cu PSD să poată susține un prim-ministru. Invers, nu cred că este fezabil. Poate apărea în PSD un grup parlamentar care să susțină AUR, dar nu văd de unde ar putea veni.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences