Ce relevă statisticile despre salariatii din sectorul public în contextul propunerii lui Simion de a reduce numărul acestora cu 500.000

Conform datelor Ministerului Finanțelor, în martie 2025, România avea 1,3 milioane de angajați în sectorul public. Dintre aceștia, 836.000 erau angajați în administrația publică centrală, incluzând majoritatea posturilor din domenii esențiale.
- George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a prezentat marți o inițiativă drastică de reducere a numărului de bugetari, propunând o scădere de la 1,3 milioane la 800.000.
- Nicușor Dan, principalul său contracandidat, a evaluat această propunere ca fiind nerealistă, menționând că, în rândul celor 1,3 milioane de angajați la stat, se regăsesc aproximativ 100.000 de profesori și medici, precum și personal din sistemul de ordine publică, armată și justiție.
În rândul celor 1,3 milioane de bugetari, 836.000 sunt angajați în administrația publică centrală, iar în administrația publică locală numărul acestora atinge 469.000, conform Ministerului Finanțelor.
Cele mai multe locuri de muncă în administrația publică centrală sunt ocupate de personal din educație, sănătate și poliție, însă aceste sectoare se confruntă totodată cu un deficit acut de personal.
În urma afirmațiilor lui George Simion, Dumitru Costin, președintele BNS, a subliniat că în multe domenii din sectorul public, inclusiv educația, sănătatea și poliția, există un deficit semnificativ de resurse umane.
„Fac o recomandare publică către domnul Simion: este crucial să fie atenți la informațiile pe care le primesc de la cei din jurul său. Sectorul bugetar din România conține trei mari familii, fiecare având probleme cu resursa umană. În educație, în special în mediul rural, deficitul de personal este severe. Situația din sănătatea publică este alarmantă, cu o lipsă cronică de personal medical calificat. Există comunități întregi lipsite de asistență medicală de bază. De asemenea, în poliție, există deficiențe semnificative în multe zone. Nu este realist să consideri că un număr atât de mare de angajați din sectorul public poate fi eliminat fără a afecta grav serviciile oferite”, a declarat Dumitru Costin, conform Digi24.
Numărul angajaților în Administrația Publică Centrală se ridică la 836.000.
- Ministerul Educației are 308.000 posturi disponibile.
- Ministerul Afacerilor Interne deține 125.000 posturi.
- Ministerul Apărării Naționale are 76.000 posturi.
- Ministerul Finanțelor are 24.000 posturi.
- Ministerul Sănătății are 18.000 posturi.
- Instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale numără 8.700 posturi.
- Instituțiile subvenționate din bugetul de stat și cel al asigurărilor pentru șomaj totalizează 43.000 posturi.
- Instituțiile cu finanțare integrală din venituri proprii au 166.000 posturi.
În Administrația Publică Locală, sunt ocupate 469.000 posturi.
- Instituțiile finanțate integral din bugetele locale au 287.000 posturi (Primării, Consilii Județene și instituții subordonate).
- Instituțiile cu finanțare integrală sau parțială din venituri proprii numără 182.000 posturi (exemplu: anumite unități sanitare locale, companii locale).