Simion explică așteptările cetățenilor pentru a diminua valul de frică și nemulțumire din România, în ciuda permanenței lui Georgescu

Am considerat de la început fiecare afirmație a lui Călin Georgescu ca fiind serioasă. Acești indivizi, de la fanatici la interlopi, nu iau lucrurile în glumă. „Guvernul Georgescu” se angajează să pună cetățenii la dispoziția statului, punct cu punct.
- „Toate sistemele din România vor fi desființate” a afirmat în noiembrie 2024 un lider al organizației care-l sprijină pe Călin Georgescu. Planul acestuia presupune abolirea tuturor sistemelor și instaurarea unei administrații de tip „tron și altar”.
Există șanse mari ca George Simion să iasă învingător în dezbaterile TV curente, măcar din perspectiva surprizei. Chiar dacă ești un critique al AUR, mesajele sale nu sunt dictate de teama de a nu plăcea.
Simion este o persoană inteligentă și muncitoare, iar cei care îl subestimează beneficiază de schema așteptărilor reduse. Aceasta înseamnă că va reuși să impresioneze pozitiv publicul în aparițiile sale televizate.
De ce este îngrijorat Simion?
Cu toate că a avut performanțe notabile în primul tur și a fost văzut ca un mare favorit, Simion nu se prezintă bine în aceste zile.
Aceasta se reflectă în iritarea sa, demonstrată printr-o remarcă aproape imperativă adresată soției sale, când, în interviul de la Digi 24, a cerut geanta cu acte. Reacția ei stânjenită a fost surprinsă de cameră. Momentul denotă o vulnerabilitate emoțională, având în vedere că Simion, în general, este atent cu cei din jur. De altfel, ruptura cu Claudiu Târziu, un fost aliat, s-a petrecut pe fundalul instabilității recente a liderului.
Neliniștea s-a amplificat în perioada în care Simion, perceput ca un creator al carierei politice a altora, a fost văzut, din noiembrie 2024 încoace, ca fiind sub influența lui Georgescu.
Simion, în postura de supus
Fie că vrea să admită sau nu, lui Simion îi displace profund senzația de subordonare față de Călin Georgescu. Atitudinea condescendentă a lui Georgescu în timpul votului a fost o lovitură pentru Simion. Când au intrat în secție, Simion l-a căutat din priviri, iar Georgescu nu i-a acordat nicio atenție. Profesorul Corneliu Bjola a muscat cu exactitate natura relației lor: Georgescu l-a tratat pe Simion „ca pe un servitor în fața unui stăpân”.
Președintele AUR nu este lipsit de calități, dar „depersonalizarea” sistematică îi afectează anvergura.
Neînțelegeri între liderii AUR și Georgescu
Surse din interiorul AUR au confirmat că George Simion a ezitat, timp de un an, să colaboreze cu enigmaticul și iraționalul Călin Georgescu. Aceasta s-a întâmplat pentru că, potrivit unuia dintre membrii vechi ai partidului, „nu înțelegem ce vorbește Georgescu”.
Simion și colegii săi au evitat asocierea cu fanatismul său egoist și implicit dependența de el, până la primul tur, când „fenomenul Georgescu” l-a surprins pe Simion. De atunci, nu a mai avut altă opțiune.
Unii lideri au refuzat să ofere imaginea AUR unui personaj ca Georgescu, perceput ca incapabil de cooperare și cu tendințe impulsive. Târziu și-a încheiat colaborarea.
Orientarea către Est
Călin Georgescu a convins membrii AUR că există un plan internațional de subordonare și „vindecare” a României, referindu-se la dominația asupra cetățenilor prin intermediul unei coaliții MAGA, care ar colabora cu Rusia. Aceasta implică un angajament deasupra celor pe care îi consideră „neînsemnați”.
Nu a spus asta în secret, ci a declarat constant că Occidentul este consumist, și că soluția se află în întoarcerea la valorile locale și orientarea către Est, unde autenticul este regăsit.
Mesajul său este clar: dacă nu vrem să avem parte de și mai mult rău, să rămânem liniștiți; direcția este deja stabilită. La fiecare apariție publică, Georgescu a comunicat că voința va fi împlinită, totul este inevitabil.
Ce presupune, de fapt, planul „guvernului Georgescu”? Când Simion menționează posibilitatea de a ceda puterea lui Georgescu sau de a demisiona, „dacă asta vrea poporul”, ce implică aceasta?
Intenția este ca statul să preia nu doar companii, ci și domenii care funcționează pe o piață imperfectă, dar liberă. În mod special, Georgescu a menționat returnarea firmelor etatizate sub controlul statului.
Este ilogic să credem că statul va gestiona eficient noile colosale entități, având în vedere că George Simion critică des cultura organizării companiilor de stat.
Planurile lui Georgescu pentru România
Economia va fi doar unul dintre domeniile vieții sociale care va fi supus controlului sub „guvernul Georgescu”.
Georgescu a afirmat public că va crea liste negre de oameni, în funcție de greșelile comise. De asemenea, el a declarat că va rescrie Constituția, promovând un tip de conducere retrograd, bazat pe conservatorismul denumit „tron și altar.” Aceasta complică poziția lui Simion în a-i defini rolul lui Georgescu.
Georgescu a mai afirmat că România va participa la împărțirea Ucrainei, determinându-l pe Simion să se prezinte recent drept pro-ucrainean. Când Pândaru l-a întrebat la Digi 24 despre „războiul Rusia – Ucraina”, George Simion a subliniat că este „un război de agresiune pornit de Rusia”, ceea ce contrazice total pozițiile lui Georgescu.
Promisiuni pe care vor să le îndeplinească
Simion nu va pierde voturi prin înțelegerea sa cu Ucraina. Susținătorii săi recunosc faptul că se aliniază pentru a-și păstra electoratul. Strategia sa este să treacă prin turul 2, iar mai apoi să se implice.
Dar câștigurile sunt greu de estimat. După ce furia populară l-a ajutat în primul tur, acum a apărut o reacție negativă față de alianța Simion – Georgescu.
Cetățenii care au observat sprijinul de 40% s-au alarmat. Întoarcerea lui Călin Georgescu, cu aura sa de superioritate și revanșardă, produce efecte vizibile în ultimele zile. Rămâne de văzut cât de puternic va fi acest val.
Eu personal iau în serios fiecare declarație a lui Călin Georgescu și a susținătorilor săi. Șefa POT, Anamaria Gavrilă, se plimbă pe holurile Parlamentului și detaliază cum statul va decide funcționarea presei.
Șefa POT pare să joace un rol absurd similar cu „Dictatorul” lui Chaplin, în clădirea aproape pustie, dar nimic din asta nu este amuzant. Este o prezentare a viitorului care ne așteaptă pe toți. Nici companiile de energie, justiția sau presa nu sunt singurele vizate; se urmărește controlul asupra vieții oamenilor. Statul aspiră la preluarea vieții private, inspirat de modelul chinezesc și rusesc.
Avertizări despre presiune
Ce scriem nu are legătură cu presiunea asupra presei. Ca jurnaliști, suntem obișnuiți cu amenințările. Așteptăm procesele, nu ne sfiim. În fața unei liste negre, nu ne temem.
Un procuror șef important a fost observat recent, în repetate rânduri, în prezentă unui reprezentant TV al extremiștilor, ceea ce sugerează o conformare. Există, fără îndoială, și alți suchi care se adaptează.
Însă mulți români nu au calibrul necesar să facă față acestui tip de presiune sau să se conformeze unei direcții anti-UE. Nu este cerut nici măcar de la ei să trăiască într-o continuă stare de conflict. În fața valorilor și ordinii amenințate, aceștia trec de la șocul de duminică seara la o anxietate constantă.
De asemenea, susținătorii lui Călin Georgescu au început să conștientizeze că promisiunile lui sunt serioase. De teamă să nu piardă o parte din susținători, Simion face apel pentru a obține voturi, promițându-le că le va oferi lui Georgescu puterea de a implementa planurile sale.