Românii devin tot mai sceptici în privința viitorului financiar și își limitează consumul

Românii devin tot mai sceptici în privința viitorului financiar și își limitează consumul
Supermarket Foto: Kathleen Finlay / ImageSource / Profimedia

Conform datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică, vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere de -0,3% în martie comparativ cu aprilie, dar au crescut cu +3,4% față de martie 2024.

Analiștii BCR estimează o încetinire a creșterii vânzărilor cu amănuntul, prognozând o rată de +2,3% în 2025, față de +8,6% în 2024. Consumul privat este afectat de creșterea mai lentă a salariilor reale și de incertitudinile politice. Economiile gospodăriilor ar putea să ofere o protecție parțială împotriva acestor riscuri.

Vânzările de alimente au stagnat pe parcursul lunii, înregistrând o creștere de 0,6% față de anul precedent în martie, iar cifra de afaceri pentru produsele nealimentare a crescut cu +0,8% comparativ cu luna anterioară și cu 8,4% față de anul trecut. În contrast, vânzările de combustibili au arătat rezultate slabe, cu o scădere de -2,2% față de luna precedentă și -2,3% față de anul anterior.

Indicatorul Sentimentului Economic (ESI) a arătat o scădere a optimismului printre consumatori în aprilie față de martie, cu gospodăriile anticipând o deteriorare a situației lor financiare și a economiei generale în următoarele 12 luni, conform analiștilor.

Conform ESI, încrederea în sectorul comercial a scăzut în aprilie, influențată de perspectiva pesimistă a managerilor interogați despre evoluțiile viitoare ale afacerilor.

Vânzările online, în principal în categoria articolelor nealimentare, au crescut cu aproape +7,0% în primele două luni din 2025 față de anul anterior, o reducere semnificativă comparativ cu creșterea de +14,3% în 2024, dovadă că consumatorii devin mai prudenți.

Piața muncii a prezentat o evoluție mixte la începutul anului. Rata medie a șomajului a fost de 5,5% în primul trimestru din 2025, menținându-se constantă față de 2024. Numărul de angajați a continuat să crească în primele luni ale anului, în timp ce avansul salariilor reale a încetinit.

Creditele de consum au înregistrat o pierdere a ritmului de creștere în raport cu valorile anuale foarte ridicate, însă au rămas puternice. Standardele de creditare au fost relaxate, iar ratele dobânzilor pentru creditele noi în moneda locală au scăzut cu 1,6 puncte procentuale în ultimul an, pe fondul lichidității ridicate din sistemul bancar.

Recomandari
Show Cookie Preferences