Impactul iernilor mai calde și mai scurte asupra comportamentului liliecilor din Europa

Iernile din Europa devin tot mai călduroase și mai scurte, afectând astfel viața liliecilor de aproximativ 30 de grame, cu blană brun-roșcată. Sezonul de hibernare se va reduce, iar locațiile de hibernare se vor deplasa câțiva kilometri spre nord, conform unui studiu realizat în Germania.
O echipă de cercetători a analizat modul în care temperatura din mediu influențează consumul energetic al liliecilor europeni, dezvoltând un model matematic pentru a prezice la ce latitudini aceștia pot supraviețui iernilor în stare de hibernare și cum va evolua zona în care se produce acest proces.
Cercetarea se concentrează pe liliecii din specia „Common noctule”, cunoscut și sub denumirea de liliac mare cu aripi late. Acesta cântărește între 25 și 40 de grame (cu o medie de 30 g) și are o anvergură a aripilor de până la 40 cm. Habitatul preferat include pădurile, parcurile și orașele, iar acești lilieci își găsesc adăpost în scorburile arborilor sau în crăpăturile clădirilor. Hibernează din toamnă până primăvara în diverse locuri inclusiv copaci scorburoși, peșteri sau clădiri.
Modelul creat de cercetători estimează cum va evolua aria de hibernare a acestor lilieci în timp. În ultimele 50 de ani, aria s-a mutat spre nord, iar modelele matematic indică o posibilă deplasare suplimentară spre nord-est de până la 14% din aria actuală, până în 2100, ca urmare a iernilor tot mai scurte și mai calde din Europa.
Datele sugerează că, atât limita sudică, cât și cea nordică a ariei potrivite pentru hibernare se vor muta spre nord, limita sudică având o deplasare mai pronunțată. Din 1901, habitatele adecvate pentru hibernare s-au mutat deja cu aproximativ 260 km spre nord.
Extinderea spre nord-est este estimată să continue cu aproximativ 80 km, conform unei medii a modelelor climatice analizate, ceea ce va conduce la o creștere de 6%-14% a ariei potențiale de hibernare până la sfârșitul secolului, în funcție de severitatea scenariului climatic considerat.
În cel mai pesimist scenariu – cu o creștere de 2,35°C a temperaturii medii în timpul iernii și o reducere a sezonului de hibernare cu 41 de zile – se preconizează o deplasare nordică de aproximativ 730 km, rezultând o mutare totală de aproape 990 km în două secole.
Studiul a fost efectuat la Institutul Leibniz pentru Cercetări Zoologice și Fauna Sălbatică (Leibniz-IZW) de o echipă din domeniile ecologiei evolutive și geneticii evolutive. Lucrarea a fost publicată în revista Ecology Letters.
Titlul cercetării este: "Iernile mai scurte și mai calde extind zona de hibernare a liliecilor din Europa."
Sursa foto: Dreamtime.com