Ministrul Dezvoltării critică Primăria Capitalei în legătură cu consolidarea seismică a clădirilor: Acesta trebuie să fie obiectivul principal în București

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a afirmat miercuri că consolidarea seismică a clădirilor ar trebui să reprezinte cea mai importantă prioritate în București. Aceasta vine pe fondul unui număr scăzut de proiecte active, în ciuda faptului că sunt disponibile fonduri complete și un proces de aprobat simplificat.
„Prioritatea majoră a dezvoltării în București trebuie să fie consolidarea seismică a clădirilor. Ministerul Dezvoltării dispune de un buget record de 7,6 miliarde de lei în acest an, chiar și în contextul economic actual, însă numărul de proiecte de consolidare cu risc seismic este limitat, în ciuda finanțării de 100% și a simplificării procesului”, a subliniat ministrul în cadrul unei întâlniri cu autoritățile locale din București.
Ministrul a menționat că aceste fonduri ar trebui folosite pentru a asigura siguranța seismică a cetățenilor, fiind aprobate, până în prezent, doar 34 de proiecte pentru finanțare pe cele trei programe ale ministerului, care includ școli sigure, spitale sigure, clădiri publice și blocuri de locuințe, dintre care doar 7 au fost contractate.
Cele 7 proiecte contractate au o valoare totală de 448,2 milioane de lei și resursa de finanțare nu este exploatată la potențialul său maxim.
De asemenea, prin intermediul fondurilor europene și al PNRR, ministerul a semnat contracte pentru 44 de clădiri, dar plățile efectuate până acum se ridică doar la 90 de milioane de lei, rezultând o rată de absorbție de 15%.
Ministerul Dezvoltării a subliniat că autoritățile locale trebuie să abordeze aceste lucrări ca o prioritate, asigurând documentația necesară pentru a aproba proiectele pentru finanțare și execuție, altfel riscă să piardă bugetul destinat acestor lucrări.
Cseke Attila a declarat că, pentru a facilita avizarea rapidă a documentației și a permite trecerea investițiilor de la aprobarea finanțării la contractare, ministerul a implementat un proces de avizare simplificat prin OUG 31/2025.
Astfel, avizările în lanț au fost eliminate, fiind stabilite termene clare, iar depășirea acestora duce la considerarea avizului ca fiind implicit aprobat. Autoritățile publice și instituțiile private pot solicita clarificări o singură dată la documentație, iar ministerul a instaurat o interdicție referitoare la perceperea de taxe pentru avizări. De asemenea, avizele necesare pentru studiile de fezabilitate și documentația de avizare a lucrărilor vor rămâne valide până la finalizarea proiectelor.
„Am simplificat procedurile de avizare pentru a accelera implementarea lucrărilor de consolidare seismică și a tuturor investițiilor publice și private. Fac un apel clar către Prefectura București, Primăria Generală, primăriile de sector și instituțiile avizatoare să respecte riguros legislația și să depună eforturi pentru a sprijini lucrările de consolidare seismică, deoarece viața și siguranța oamenilor nu pot fi compromise”, a concluzionat Cseke.