Franța își va reduce contribuția la bugetul Uniunii Europene cu 1,6 miliarde de euro

Franța își va reduce contribuția la bugetul Uniunii Europene cu 1,6 miliarde de euro
Comisia Europeană, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Amélie de Montchalin, ministrul francez al conturilor publice, a declarat miercuri că Franța va plăti o sumă mai mică către bugetul Uniunii Europene în 2026, anunț ce a fost făcut la o zi după ce guvernul a prezentat un plan de economii destinat diminuării deficitului public, informează AFP, conform Agerpres.

Contribuția Franței la bugetul Uniunii Europene va fi de 5,7 miliarde de euro în anul următor, în comparație cu suma inițial prevăzută de 7,3 miliarde de euro, a explicat ministrul, confirmând astfel informațiile oferite anterior de cotidianul L’Opinion.

„Am implementat o reformă ce vizează trei aspecte pentru a reuși să scădem cu 1,6 miliarde euro ceea ce ar fi fost contribuția franceză la Uniunea Europeană pentru anul viitor”, a declarat Amélie de Montchalin miercuri, în cadrul audierilor din comisia de finanțe a Adunării Naționale.

„Aceasta reprezintă o negociere tehnică (…). Comisia Europeană nu este o entitate externă cu care să nu negociem. Este o negociere pe care am purtat-o cu toate statele care contribuie net”, a adăugat ea, după ce premierul François Bayrou a enunțat un plan de economii de 43,8 miliarde de euro.

„Considerăm că avem o responsabilitate istorică pentru a ne reintra în controlul finanțelor publice”, a mai declarat Amélie de Montchalin.

„Traiectoria pe care o propunem este clară, previzibilă și transparentă (…). Aceasta traiectorie este atât controlată, cât și durabilă. Nu minimalizez efortul, dar, din perspectiva mea, acesta este distribuit echitabil și este fezabil”, a continuat ministrul.

Tot miercuri, Comisia Europeană a lansat propunerea de buget pentru perioada financiară multianuală 2028-2034 (CFM), în valoare de 2.000 miliarde de euro.

În ciuda faptului că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris acest buget drept „cel mai ambițios propus vreodată”, coraportorii Parlamentului European și specialiștii în resurse proprii consideră că „nu este suficient”, subliniind că plafonul cheltuielilor de 1,26% va duce la reduceri ale programelor iconice, în paralel cu rambursarea datoriilor.

Recomandari
Show Cookie Preferences