VIDEO Primul astronaut din Ungaria a revenit acasă după o misiune în spațiu la bordul capsulei Crew Dragon

Primul astronaut din Ungaria a revenit pe Pământ marți dimineață, când fosta astronaută NASA și acum astronaut privat, Peggy Whitson, a efectuat o aterizare reușită în Pacific, având alături colegi de echipaj din India, Polonia și Ungaria. Aceștia se întorceau de la prima misiune către Stația Spațială Internațională (ISS) a țărilor lor.
Capsula Crew Dragon a SpaceX a aterizat cu parașuta în largul coastei Californiei în jurul orei 2:30 dimineața (ora locală), după o reintrare provocatoare în atmosferă, culminând cu o coborâre de 22 de ore din orbită.
Zborul de revenire a semnificat finalizarea celei de-a patra misiuni către ISS organizate de Axiom Space, o companie din Texas care colaborează cu SpaceX, firma fondată de miliardarul Elon Musk.
Transmisiunea finalului misiunii și revenirea pe Pământ au fost realizate în direct printr-o colaborare între SpaceX și Axiom.
Parașutele au încetinit caderea capsulei, atingând o viteză de aproximativ 24 km/h, în momentul amerizării în apropierea orașului San Diego.
Cu câteva momente înainte de aterizare, capsula a intrat în atmosfera Pământului ca un „meteorit mecanic”, provocând suficientă căldură prin frecare pentru a atinge temperaturi exterioare de 1.927°C. Costumele astronauților au fost special concepute pentru a-i menține răcoroși în timpul acestor condiții extreme.
Misiunea a fost condusă de o fostă legendă a NASA
Echipajul misiunii Axiom-4 a fost liderat de Peggy Whitson, în vârstă de 65 de ani. Aceasta s-a retras din NASA în 2018, având o carieră remarcabilă ca prima femeie care a ocupat funcția de astronaut-șef în cadrul agenției și prima femeie care a condus o misiune pe ISS.
Echipajul Axiom-4 a inclus următorii membri:
- Shubhanshu Shukla, 39 de ani, din India;
- Slawosz Uznanski-Wisniewski, 41 de ani, din Polonia;
- Tibor Kapu, 33 de ani, din Ungaria.
Călătorii s-au întors cu mostre științifice reprezentând peste 60 de experimente efectuate în condiții de microgravitație, în cadrul vizitei lor de 18 zile la bordul ISS. Mostrele vor fi analizate ulterior de cercetătorii de pe Pământ.
Pentru India, Polonia și Ungaria, această lansare a marcat primul zbor spațial cu echipaj uman al fiecărei țări din ultimele patru decenii, fiecare având astronauți care au participat la o misiune istorică la ISS.
Tibor Kapu, primul astronaut ungur în spațiu
Participarea lui Shukla, pilot în forțele aeriene indiene, este considerată de programul spațial al Indiei ca un pas important înainte de prima lor misiune umană Gaganyaan, planificată pentru 2027.
Uznanski-Wisniewski este astronaut polonez asociat cu Agenția Spațială Europeană (ESA), în timp ce Kapu este parte din programul „Hungarian to Orbit” (HUNOR), deși nu este primul ungur care a ajuns la ISS.
Miliardarul Charles Simonyi, originar din Ungaria și cetățean american din 1982, a vizitat ISS de două ori, în 2007 și 2009, dar nu a fost reprezentantul guvernului său în aceste misiuni.
O nouă reușită pentru SpaceX
Capsula utilizată în misiunea Axiom-4, cunoscută sub numele de „Grace” de către echipaj, este o unitate recentă din flota Crew Dragon, lansată de la Kennedy Space Center a NASA pe 25 iunie.
Echipajul Ax-4 a ajuns la ISS pe 26 iunie, primind căldura de bun venit de la un grup deja prezent, format din șapte astronauți – trei din SUA, un japonez și trei ruși. Cele două echipaje s-au despărțit din nou luni dimineață, când Crew Dragon Grace s-a detașat de ISS.
Axiom-4 marchează al 18-lea zbor cu echipaj uman realizat de SpaceX din 2020, anul în care compania lui Musk a început să ofere zboruri spațiale din SUA, în cadrul programului NASA.
Axiom, fondată acum nouă ani de un fost director al programului ISS, își continuă angajamentul de a transporta astronauți susținuți de companii private și guverne străine, în orbita joasă a Pământului.
Compania dezvoltă, de asemenea, o stație spațială comercială proprie, destinată să înlocuiască ISS, care se preconizează că va fi scoasă din uz în jurul anului 2030.