„O provocare strategică fără precedent”: Japonia identifică 3 state ca fiind amenințări majore de după al Doilea Război Mondial

Japonia se confruntă cu cea mai serioasă amenințare la adresa securității sale de după al Doilea Război Mondial, ca urmare a intensificării activităților militare ale celor trei potențiali adversari din Asia de Est: China, Rusia și Coreea de Nord, conform declarațiilor făcute de ministrul japonez al apărării, citat miercuri de CNN.
„Ordinea mondială actuală este profund amenințată, iar Japonia se află într-o situație de securitate extrem de complexă și gravă în perioada postbelică”, a afirmat marți ministrul apărării, Gen Nakatani, la prezentarea raportului anual privind apărarea.
Raportul subliniază că activitățile militare ale Chinei constituie 'o provocare strategică fără precedent și cea mai semnificativă' pentru Japonia.
Beijingul 'își îmbunătățește rapid capacitatea militară atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ', simultan cu o intensificare a acțiunilor sale în regiune, a precizat Nakatani, menționând în special Insulele Senkaku, un arhipelag din Marea Chinei de Est, controlat de Japonia, dar revendicat și de Beijing, care le denumește Insulele Diaoyu.
Acest document de 34 de pagini oferă o viziune pesimistă asupra viitorului regional, îndeosebi în contextul tensiunilor dintre China și Statele Unite, cel mai important aliat al Japoniei.
Raportul afirmă că 'echilibrul puterii la nivel global se schimbă dramatic, iar competiția între state continuă să crească. În special, rivalitatea dintre Statele Unite și China este pe cale să se intensifice în viitor'.
De asemenea, documentul semnalează că intensificarea activităților militare chineze în jurul insulei Taiwan, care are un guvern democratic, este o amenințare reală.
„China vizează crearea unui fapt împlinit în care Armata de Eliberare a Poporului (PLA) să opreze și să-și dezvolte capacitățile reale de luptă”, se menționează în raport.
Documentul face referire și la o situație similară în Marea Chinei de Sud, subliniind că acțiunile PLA din această zonă ridică o preocupare legitimă pentru Japonia, deoarece Tokyo depinde de rutele maritime importante ce trec prin acest spațiu.
În replică, Jiang Bin, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din China, a declarat miercuri că Japonia „exagerează amenințările din partea Chinei și se implică în mod nepotrivit în afacerile interne ale acestei țări”.
„Japonia creează narațiuni false pentru a-și justifica relaxarea restricțiilor militare”, a adăugat Jiang, referindu-se la constituția strictă a Japoniei, adoptată după al Doilea Război Mondial, care limitează forțele militare japoneze la autoapărare.
Invocarea de către Japonia a evenimentelor din al Doilea Război Mondial este un subiect controversat într-o regiune în care urmele militarismului trecut influențează relațiile cu multe state vecine, conform raportului.
„Îndemnăm Japonia să învețe din istorie și să înceteze calomniile și acuzațiile la adresa Chinei”, a spus Jiang.
Totuși, documentul japonez nu se limitează doar la acțiunile unilateral ale Beijingului.
Colaborarea dintre Moscova și Phenian
În cadrul activităților sale ample, PLA își intensifică cooperarea cu forțele armate ruse, inclusiv efectuând zboruri comune cu bombardiere și realizând patrule navale în apropierea Japoniei, potrivit raportului.
„Aceste activități comune sunt cu siguranță menite să demonstreze puterea față de Japonia”, subliniază Cartea Albă anuală a Apărării.
Conform documentului nipon, în ultimul an fiscal, avioanele de vânătoare japoneze au fost nevoite să decoleze de 704 ori — din care 464 de ore ca răspuns la avioane chineze și 237 de ore în urma unor incursiuni rusești, ceea ce indică o rată de aproape două decolări pe zi.
Invazia Rusiei în Ucraina, care persistă de trei ani și jumătate, împreună cu întărirea forțelor armate ruse, este o sursă de îngrijorare pentru Japonia, în special deoarece se află într-o relație de alianță strânsă cu Statele Unite, se menționează în raport.
„Securitatea Europei și a regiunii Indo-Pacific este indisolubil legată”, se afirmă în documentul care avertizează asupra riscului unui conflict similar celui din Ucraina în această regiune, fără a indica specific locația potențialelor confruntări.
Raportul subliniază că unele dintre cele mai noi echipamente militare ruse au fost dislocate în zona Pacificului.
Moscova a consolidat descreșterea trupelor, rachetelor și avioanelor de luptă pe insulele de la nord de Japonia, care au fost ocupate de Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar care sunt considerate de către Tokyo ca teritoriu suveran japonez, ocupat ilegal de Rusia.
Între timp, Coreea de Nord continuă să dezvolte arme nucleare și rachete balistice capabile să le transporte, ceea ce reprezintă o altă preocupare subliniată în raport.
Rachetele balistice nord-coreene, despre care se crede că pot transporta focoase nucleare, pot acoperi întregul arhipelag japonez, conform analizelor din document.
„Activitățile militare ale Coreei de Nord constituie o amenințare din ce în ce mai gravă și iminentă pentru securitatea Japoniei”, se specifică în raport.
Cartea Albă redă nenumăratele îngrijorări exprimate în aprilie de amiralul Samuel Paparo, șeful Comandamentului Indo-Pacific al armatei americane, în cadrul unei declarații oficiale.
„China își continuă modernizarea militară fără precedent și se comportă tot mai agresiv, amenințând astfel teritorii ale SUA, ale aliaților și partenerilor noștri”, a declarat Paparo.
Comandantul american a mai subliniat că colaborarea dintre China, Rusia și Coreea de Nord constituie o provocare tot mai mare în Pacific.
„Împreună, legăturile tot mai strânse dintre aceste țări generează o provocare complexă și interconectată pentru securitatea națională a SUA și stabilitatea la nivel regional”, afirmă Paparo.