Cel mai vârstnic maratonist din lume decedează la 114 ani, după un accident rutier în India

Cel mai vârstnic maratonist din lume decedează la 114 ani, după un accident rutier în India
Fauja Singh. Credit line: Jayne Russell / Zuma Press / Profimedia

Fauja Singh, recunoscut drept cel mai în vârstă alergător care a finalizat un maraton, a murit la vârsta de 114 ani, în urma unui accident de circulație în Punjab, India, conform informațiilor transmise de BBC.

Autoritățile locale au informat că Singh era într-o traversare, luni, în satul său natal din Punjab, când a fost lovit de un vehicul neidentificat. Acesta a fost transportat la spital, unde a decedat.

„Se efectuează anchete, iar responsabilul va fi identificat în scurt timp”, a declarat Harvinder Singh, oficial superior al poliției din district.

Ca omagiu adus memoriei sale, prim-ministrul indian Narendra Modi l-a descris pe Singh ca fiind un „atlet remarcabil cu o voință impresionantă”.

Singh a câștigat notorietate după ce a stabilit multiple recorduri la maraton, pe parcursul mai multor categorii de vârstă, inclusiv după atingerea vârstei de 100 de ani. A început să alerge la 89 de ani și a participat la nouă maratoane între 2000 și 2013, anul în care s-a retras.

Clubul său de alergare și caritate, Sikhs In The City, a anunțat că evenimentele planificate în Ilford, estul Londrei, unde rezida din 1992, vor celebra viața și realizările sale.

Recordul său nu a fost validat oficial de Guinness World Records

Ca purtător al torței pentru Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, Singh a finalizat numeroase maratoane, inclusiv Toronto Waterfront Marathon din 2003, pe care l-a încheiat în cinci ore și 40 de minute, ceea ce constituie cea mai bună performanță personală.

Pe 16 octombrie 2011, la Toronto, el a devenit, neoficial, primul centenar care a terminat un maraton. Guinness World Records a calificat această realizare drept „inspiratoare”, însă a menționat că nu poate valida recordul din lipsa dovezii datei sale de naștere.

Singh a venit pe lume pe 1 aprilie 1911 în Punjab, pe atunci sub conducere britanică, într-o familie de agricultori. Din cauza fragilității picioarelor sale, nu a fost în stare să meargă până la cinci ani.

Fără un certificat de naștere, deoarece în India nu existau înregistrări oficiale în 1911, data nașterii menționată pe pașaportul său era tot 1 aprilie 1911. De asemenea, a primit o scrisoare personală de la regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii la împlinirea vârstei de 100 de ani.

Reprezentanții Guinness World Records au declarat că ar fi dorit „să îi acorde recordul”, dar că pot accepta doar documente oficiale de naștere emise în anul nașterii.

Recomandari
Show Cookie Preferences