Călin Georgescu rămâne sub control judiciar. Restricțiile pe care le are de respectat fostul candidat la funcția de președinte

Călin Georgescu rămâne sub control judiciar. Restricțiile pe care le are de respectat fostul candidat la funcția de președinte
Călin Georgescu Foto: Inquam Photos - Codrin Unici

Tribunalul București a decis ca Călin Georgescu să rămână sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de promovarea ideilor și doctrinele fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

În ziua procesului, Georgescu a fost întâmpinat de peste 100 de susținători în fața tribunalului, care și-au exprimat susținerea prin steaguri, flori și cântece patriotice.

Pe 2 iulie, fostul candidat la prezidențiale a fost trimis în judecată de Parchetul General, sub acuzația de promovare a cultului persoanelor responsabile pentru crime de genocid, contra umanității și crime de război, precum și de a promova idei, concepții sau doctrine fasciste și xenofobe în mod repetat.

Cazul său este în prezent la Judecătoria Sectorului 1 și se află în faza de cameră preliminară, fără un termen stabilit pentru dezbateri.

Georgescu are în cadrul controlului judiciar mai multe restricții, inclusiv interdicția de a părăsi țara fără aprobarea autorităților judiciare și interdicția de a publica pe rețelele sociale orice conținut legat de ideologia legionară, fascistă, antisemită, rasistă sau xenofobă.

Anchetatorii subliniază în rechizitoriu că, între 16 iunie 2020 și 16 mai 2025, Călin Georgescu a promovat în mod repetat idei, concepții și doctrine fasciste și xenofobe, incluzând acțiuni precum: <ul> <li>Mobilizarea maselor pentru regenerarea națiunii, incluzând sugestii de utilizare a violenței;</li> <li>Necesitatea unui lider carismatic și autoritar;</li> <li>Glorificarea exagerată a istoriei în contrast cu prezentul;</li> <li>Ultranaționalismul bazat pe mituri creștine;</li> <li>Cultul lui Ion Antonescu, promovat ca erou național, inclusiv prin adoptarea gesturilor legionare în public.</li> </ul>

Procurorii subliniază că Georgescu a exprimat în interviuri și postări online legături ideologice pro-legionare, încercând să schimbe percepția istorică asupra Mișcării Legionare și făcând aprecieri elogioase la adresa figurilor precum Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu.

De asemenea, în dosar există acuzații conform cărora Georgescu ar fi elaborat un plan de destabilizare a României cu ajutorul mercenarilor coordonați de Horațiu Potra, în urma anulării rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională.

Recomandari
Show Cookie Preferences