Controversă în Italia: Concertul unui dirijor pro-Putin ar putea deveni o „platformă pentru promovarea propagandei ruse”

Concertul programat să aibă loc în Italia cu un dirijor rus de renume, devenit ținta criticilor în Occident după invazia Ucrainei, riscă să transmită un mesaj inadecvat, a afirmat marți ministrul italian al Culturii, fără a solicita, însă, anularea acestuia, conform Reuters.
Dirijorul Valeri Gergiev, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, va dirija o orchestră locală și soliști ai Orchestrei Mariinsky din Sankt Petersburg pe 27 iulie la palatul Reggia di Caserta, aproape de Napoli.
Concertul a generat reacții negative din partea politicienilor italieni și a activiștilor internaționali, inclusiv din partea Iuliei Navalnaia, soția defunctului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, care a solicitat Italiei să renunțe la eveniment.
„Există o problemă semnificativă” cu festivalul, a spus Iulia Navalnaia într-un editorial publicat marți în ziarul La Repubblica, numindu-l pe Gergiev un „complice conștient și activ al regimului Putin”.
Dirijorul Gergiev, care are 72 de ani, nu a comentat asupra afirmațiilor din editorial.
Ministrul italian al Culturii, Alessandro Giuli, a precizat într-un comunicat că „arta este liberă și nu trebuie cenzurată. Totuși, propaganda, chiar și sub forma artistică, reprezintă un alt aspect”.
Potrivit oficialului guvernamental, concertul ar putea să transforme un eveniment muzical de prestigiu, dar controversat și polarizant, într-o platformă pentru promovarea propagandei ruse.
Giuli a menționat că autoritățile regionale de centru-stânga din Campania, care au organizat și finanțat festivalul „Un’Estate da RE”, au libertatea de a selecta evenimentele pe care le doresc.
Președintele regiunii Campania, Vincenzo De Luca, a respins criticile, afirmând că interzicerea schimburilor culturale „nu ajută la pace, ci doar hrănește ura”.
De Luca, cunoscut ca critic al acțiunilor militare israeliene în Fâșia Gaza, a spus săptămâna trecută că Gergiev a fost invitat, împreună cu dirijorul israelian Daniel Oren, pentru a menține „canalele de comunicare deschise și cu cei care nu împărtășesc aceleași opinii”.
Guvernul de dreapta al Italiei, condus de Giorgia Meloni, a susținut până în prezent Ucraina și sancțiunile internaționale impuse Moscovei.
În 2022, mai multe instituții culturale din Occident, precum La Scala din Milano, Orchestra Filarmonică din München și Carnegie Hall din New York, au întrerupt relațiile cu Gergiev din cauza lipsei sale de condemnații față de invazia rusă în Ucraina.
Un an mai târziu, Gergiev a fost numit Director al Teatrului Bolșoi din Moscova, deși a fost exclus din multe săli de concert internaționale.
Fundația Anticorupție a lui Navalnîi a contactat săptămâna trecută ministrul italian de interne, cerându-i să nu permită intrarea lui Gergiev în Peninsulă, adresând solicitări similare ministrului culturii și directorului Reggia di Caserta, cu privire la anularea concertului.