„Cea mai gravă amenințare”. Europa, în ochii Moscovei: Franța avertizează asupra riscului unui conflict major

„Cea mai gravă amenințare”. Europa, în ochii Moscovei: Franța avertizează asupra riscului unui conflict major
Lansatoare de rachete balistice rusești RS-24 Yars se deplasează pe o stradă spre Piața Roșie, pentru a participa la repetițiile pentru parada militară de Ziua Victoriei, la Moscova, Rusia, pe 29 aprilie 2025. FOTO: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Franța consideră Rusia drept „cea mai gravă” amenințare la adresa intereselor sale și a stabilității europene, conform noului său document de stat referitor la Revizuirea strategiei naționale, publicat pe 14 iulie.

Documentul subliniază că Rusia folosește toate resursele disponibile pentru a submina suportul acordat Ucrainei și pentru a contesta ordinea internațională, indicând și activitățile subversive desfășurate de Moscova în Europa, conform celor raportate de The Kyiv Independent.

Raportul, comandat de președintele Emmanuel Macron pentru a evalua provocările și obiectivele strategice ale Franței până în 2030, menționează că sprijinul pentru Ucraina împotriva agresiunii ruse a devenit o prioritate strategică esențială pentru majoritatea europenilor.

După invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina din 2022, liderii NATO au avertizat asupra riscului unui conflict deschis între Alianța Nord-Atlantică și Moscova în anii următori.

Generalul Thierry Burkhard, șeful armatei franceze, a declarat că Rusia percepe Franța – unul dintre principalii săi susținători militari ai Ucrainei – drept „dușmanul principal în Europa”.

În raportul de Revizuire a strategiei naționale, se afirmă că, pe termen lung, principala amenințare pentru Franța și europeni este riscul unui război deschis în centrul Europei.

Documentul subliniază că Moscova a crescut atacurile cibernetice, sabotajul și activitățile de spionaj împotriva Franței și aliaților săi, recurgând la „toate capacitățile sale convenționale” în lupta împotriva Ucrainei.

Franța a avertizat că Rusia încearcă să descurajeze aliații Ucrainei de a-și intensifica ajutorul militar, în timp ce Moscova își întărește parteneriatele cu China, Iran și Coreea de Nord.

Raportul indică faptul că Moscova își reînnoiește armata, planificând adăugarea a 300.000 de soldați, 3.000 de tancuri și 300 de avioane de luptă până în 2030, cu cheltuieli militare ce constituie aproape 40% din buget.

Referitor la politica externă a Statelor Unite sub președintele Donald Trump, documentul menționează că aceasta este „mai puțin previzibilă”, având impact asupra NATO și conflictului ruso-ucrainean.

Deși inițial a fost critic la adresa NATO, Trump a început să adopte o atitudine mai pozitivă față de ajutoarele pentru Ucraina.

După o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Casa Albă, Trump a retras afirmațiile anterioare referitoare la depășirea NATO și a lăudat decizia summit-ului de la Haga de a crește cheltuielile de apărare.

În plus, Trump și Rutte au prezentat un plan pentru ca NATO să achiziționeze armament american de ultimă generație, inclusiv sisteme antirachetă Patriot, pentru a sprijini Ucraina în fața invaziei și a atacurilor aeriene rusești.

Recomandari
Show Cookie Preferences