Amenințări la adresa locurilor sfinte pentru creștini din Cisiordania, potrivit patriarhului ortodox al Ierusalimului

Amenințări la adresa locurilor sfinte pentru creștini din Cisiordania, potrivit patriarhului ortodox al Ierusalimului
Liderii comunităților creștine din Israel la Taybeh Foto: Zain JAAFAR / AFP / Profimedia

Reprezentanți ai comunităților creștine din Cisiordania au acuzat coloniștii israelieni de atacuri asupra locurilor sfinte, ceea ce i-a determinat pe unii creștini din zonă să se gândească la părăsirea acestor teritorii, conform unei informații furnizate de Reuters.

Patriarhul ortodox al Ierusalimului, Theophilos III, a raportat luni un incendiu provocat de coloniștii evrei în apropierea unui cimitir și a unei biserici din secolul al V-lea din Taybeh.

„Aceste acțiuni reprezintă o amenințare directă și intenționată asupra comunității noastre locale și asupra moștenirii istorice și religioase”, a declarat patriarhul în cadrul unei conferințe de presă de la Taybeh, adresându-se diplomaților și jurnaliștilor.

Conform patriarhului, coloniștii au atacat, de asemenea, locuințele din zonă. „Solicităm o investigație imediată și transparentă în legătură cu lipsa de reacție a poliției israeliene la apelurile de urgență ale comunității locale, precum și faptul că aceste acțiuni inacceptabile rămân necontrolate”, a afirmat Theophilos III.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian nu a oferit un comentariu la solicitarea Reuters. Guvernul israelian a declarat anterior că orice act de violență din partea cetățenilor este inacceptabil și că aceștia nu ar trebui să-și facă singuri justiția.

Creștinii consideră emigrarea în contextul violențelor crescute

În timpul vizitei patriarhului și a liderilor altor comunități creștine din Israel, a avut loc o slujbă oficială în ruinele Bisericii Sf. Gheorghe, care datează din secolul al V-lea.

Organizația B’Tselem și alte grupuri civice raportează o intensificare a violenței în Cisiordania de la începutul conflictului dintre Israel și Hamas, la sfârșitul anului 2023.

În plus, zeci de israelieni au fost omorâți în atacuri de stradă executate de palestinieni în ultimii ani, iar armata israeliană a crescut frecvența raidurilor în Cisiordania.

Autoritățile sanitare palestiniene și martori oculari au declarat că doi bărbați, inclusiv un cetățean american, au fost uciși de coloniști în timpul unei confruntări care a avut loc recent.

Preocupați de violențele crescânde, creștinii consideră că este posibil să părăsească Cisiordania, a declarat cardinalul Pierbattista Pizzaballa, patriarhul catolic al Ierusalimului din 2020.

„Din păcate, există tentația emigrației din cauza situației actuale. Este foarte greu să previzionăm când sau cum se va sfârși această situație, mai ales pentru tineri, care se confruntă cu dificultăți în a discuta despre speranță și încredere în viitor”, a explicat Pizzaballa.

Aproximativ 50.000 de creștini palestinieni locuiesc în Ierusalim și Cisiordania, o zonă care include numeroase locuri sfinte, inclusiv Bethlehem, locul nașterii lui Isus.

În jur de 700.000 de coloniști israelieni trăiesc printre cei 2,7 milioane de palestinieni din Cisiordania și Ierusalimul de Est, teritorii ocupate de Israel în urma războiului din 1967, pe care palestinienii le consideră parte a viitorului lor stat.

Recomandari
Show Cookie Preferences