Schimbări strategice în conducerea Ucrainei în urma scandalului din sectorul apărării. Cine sunt candidații pentru poziții esențiale în timpul războiului

Schimbări strategice în conducerea Ucrainei în urma scandalului din sectorul apărării. Cine sunt candidații pentru poziții esențiale în timpul războiului
Prim-ministrul Denis Șmîhal (al treilea din stânga), șeful Oficiului Prezidențial Andrii Yermak (al doilea din stânga) și ministrul apărării, Rustem Umerov (al doilea din dreapta), la o ceremonie în regiunea Kiev, Ucraina, pe 31 martie 2024. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal este considerat pentru funcția de ministru al apărării în contextul unei posibile remanieri guvernamentale, conform unor surse din apropierea Ministerului Apărării, raportate pe 14 iulie de The Kyiv Independent.

Rumorile despre posibila înlocuire a lui Șmîhal, care este cel mai longeviv premier al țării, au început să circule încă din vara anului trecut. Deși președintele Volodimir Zelenski a efectuat remanieri în rândul oficialilor în septembrie 2024, Șmîhal a rămas în funcția sa.

În aceeași zi, Zelenski a anunțat că a propus-o pe vicepremierul Iulia Svîrîdenko, actual ministru al economiei, ca succesoare a lui Șmîhal în funcția de prim-ministru.

Rustem Umerov, actualul ministru al apărării, este printre cei principali candidați pentru a deveni ambasadorul Ucrainei în SUA, conform unei declarații făcute de Zelenski săptămâna trecută.

Conform legislației Ucrainei, numirea guvernului este responsabilitatea parlamentului.

Pentru ca Svîrîdenko să fie numită următorul prim-ministru, Șmîhal trebuie să-și depună demisia în fața parlamentului, care apoi va vota asupra acesteia.

Dacă parlamentul aprobă demisia lui Șmîhal, întregul guvern se va retrage, iar parlamentarii au la dispoziție 30 de zile pentru a vota un nou premier.

Informațiile sugerează că parlamentul ar putea vota demiterea actualului guvern pe 16 iulie, iar numirile în noul cabinet sunt așteptate a doua zi.

Svîrîdenko a menționat că va prezenta în curând lista miniștrilor propuși.

Zelenski a confirmat săptămâna trecută dorința de a înlocui actuala ambasadoare a Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, care ocupă acest post din 2021.

„Avem nevoie de o persoană puternică care să se alinzieze cu obiectivul esențial de întărire a Ucrainei - în special prin furnizarea de arme. Astfel, una dintre opțiunile mele este să fie numit ministrul apărării al Ucrainei pentru această funcție”, a declarat Zelenski.

Declarația președintelui a fost făcută după ce Bloomberg a raportat că Umerov se află pe lista candidaților pentru funcția de ambasador în SUA, alături de premierul Șmîhal, vicepremierul Olga Stefanișina și ministrul Energiei, Herman Halușchenko.

O sursă bine informată a comunicat pentru publicația citată pe 7 iulie că numirea unui nou ambasador a fost discutată într-o conversație telefonică recentă dintre Zelenski și președintele american.

Umerov a fost numit ministru al apărării al Ucrainei în septembrie 2023. Anterior, el a activat ca parlamentar la Kiev, a condus Fondul Proprietății Statului și a făcut parte din delegația Ucrainei în negocierile cu Rusia de la începutul invaziei din 2022. După reluarea negocierilor în 2025, Umerov a condus delegația ucraineană în două runde.

În primele luni ale anului, Ministerul Apărării a fost subiectul unei anchete, iar Umerov a fost investigat de procurorii anticorupție pentru abuz de putere.

Deputații proreformă și activiștii anticorupție l-au criticat pe Umerov pentru presupusele sale eforturi de a diminua independența Agenției pentru Achiziții în Domeniul Apărării, înființată în 2022 pentru a asigura transparența în achiziții și combaterea corupției.

Procurorii ucraineni au deschis un dosar penal împotriva lui Umerov în legătură cu conflictele interne privind achizițiile de armament din minister.

Parchetul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) a comunicat pe 29 ianuarie că ancheta a fost inițiată la solicitarea unui organism de monitorizare a corupției. Aceștia trebuie să verifice dacă Umerov a comis abuz în serviciu, deși NABU nu a oferit multe detalii în plus.

Centrul de Acțiune Anticorupție l-a acuzat pe Umerov că a acționat necorespunzător prin marginalizarea șefei Agenției pentru Achiziții în Apărare, refuzând să-i reînnoiască contractul după ce aceasta a criticat activitatea sa.

Cu o săptămână în urmă, Umerov a reclamat că agenția responsabilă de achizițiile de armament nu a reușit să livreze rezultate pentru forțele ucrainene, evidențiind conflictele interne din minister legate de achiziții.

„În ciuda volumului de achiziții menționat în mod public, apărătorii noștri de pe front nu au observat un impact concret generated de acestea”, a afirmat Umerov într-un mesaj publicat pe Facebook.

Numirea lui Umerov ca ministru al Apărării în septembrie 2023 a intervenit după o lungă perioadă de acuzații de corupție în cadrul ministerului, Agenția pentru Achiziții în Apărare fiind responsabilizată cu asigurarea unor achiziții de armament mai transparente și responsabile.

Recomandari
Show Cookie Preferences