Au ales să părăsească Hawaii pentru o viață pe o insulă uitată. „Nu mai voiam să mă consum muncind în epuizare”

În anul 2018, Buz Moffett și soția sa, Liz, au decis să renunțe la viața agitată din Hawaii și s-au mutat pe insula Pohnpei, în Micronezia, căutând un stil de trai mai liniștit, departe de aglomerația turistică, dorind să muncească mai puțin. Deși nu au întotdeauna acces la legume și lactate proaspete, se bucură de mese cu pește proaspăt pescuit chiar de ei și de libertatea de a trăi în ritmul lor.
Pohnpei, având o formă aproape pătrată, este înconjurată de un recif de barieră, ce ascunde numeroase insulițe mici. Solul fertil și precipitațiile abundente contribuie la vegetația tropicală bogată, insula fiind cunoscută drept „grădina Microneziei”, conform celor de la Britannica.
Buz, în vârstă de 63 de ani, a vizitat pentru prima dată insula Pohnpei în 2006, atrași de o tabără de surfing recomandată de un prieten din Australia. A fost fascinat nu doar de valurile perfecte, ci și de frumusețea naturală și ospitalitatea locuitorilor.
„Nu mai voiam să mă consum muncind în epuizare”
El a început să revină periodic, iar soția sa a început să-l însoțească din ce în ce mai des. În 2017, aceasta i-a spus: „Aș putea trăi aici”.
„Aveam aproape 55 de ani și simțeam că nu mai vreau să mă consum muncind până la epuizare. Îmi doream ceva asemănător cu insula Maui, unde am crescut în anii ’60–’70, cu mai puțini turiști, un ritm mai lent, mai multă liniște”, a relatat Buz pentru Bussines Insider.
Molokai fusese o opțiune, dar era prea aproape de Maui și de tentația de a continua cariera în imobiliare. Pohnpei, la opt ore de zbor de Honolulu, oferea distanța necesară pentru a evita întoarcerea rapidă la vechiul stil de viață, deschizând principala aventură a existenței lui.
Datorită reglementărilor care interzic străinilor să dețină terenuri în Micronezia, cuplul a început căutarea unei locuințe de închiriat. Prin intermediul unui prieten care conduce o afacere cu surfing și scufundări, au găsit o casă aproape de ocean: două camere, o baie, cu o chirie de 1.500 de dolari pe lună. Fără să ceară poze, au avut încredere și nu au regretat. Acum, gazdele îi consideră parte din familie.
Pescuitul, activitatea principală
Buz s-a adaptat rapid vieții pe Pohnpei: se trezește devreme, savurează o cafea, face un antrenament ușor, răspunde la câteva apeluri și e-mail-uri și apoi petrece patru ore pescuind. „După-amiază, mă întorc acasă, fac un pui de somn, întreb ce se gătește la cină și mă culc devreme. A doua zi, totul o ia de la capăt”.
Atunci când nu iese cu barca, Buz își afumă peștele acasă și îl oferă localnicilor ca un cadou, devenind cunoscut sub numele de „moșul cu barbă mare care dă pește afumat”.
Cuplul s-a integrat rapid în comunitate. „Oamenii par timizi la început, dar devin incredibil de prietenoși după ce te cunosc.” Buz este membru activ al clubului local de pescuit, participând la competiții și evenimente comunitare.
Viața pe insulă vine cu provocări: vasul cu provizii ajunge o dată la 2–3 săptămâni, ceea ce face ca legumele proaspete și lactatele să fie adesea indisponibile. Totuși, piața locală oferă alternative, iar Liz, o bucătăreasă talentată, pregătește aproape fiecare seară masa acasă, conform lui Buz.
Spitalele puține, o problemă pentru viitor
Cuplul a adoptat trei câini maidanezi și un motan care, spune Buz, îi ajută să se adapteze. De două ori pe an, un medic veterinar sosește din Guam pentru a organiza o clinică temporară la colegiul local, ocazie când proprietarii își programează animalele de companie pentru verificări.
Pe insulă există două spitale și câteva clinici private, dar pentru probleme medicale serioase, localnicii trebuie să zboare în Guam, Filipine sau chiar Hawaii. Cuplul vizitează SUA de două-trei ori pe an, dar consideră că Pohnpei este „acasă”, cel puțin pentru următorul deceniu, atâta timp cât sănătatea le permite și nu necesită tratamente speciale.
„Nu am putea fi mai fericiți — am găsit colțul nostru de paradis în Pacificul de Vest”, a concluzionat Buz.