Startup-ul din Dubai dezvoltă lentile de contact pentru vedere nocturnă

O companie din Dubai, fondată de un antreprenor rus și un specialist ucrainean, a reușit să atragă 250 de milioane de dolari pentru crearea unor lentile de contact inteligente capabile să ofere vedere pe timp de noapte, funcții de zoom și monitorizare a sănătății în timp real, conform informațiilor publicate de Bloomberg.
În urma acestei runde de finanțare, firma numită Xpanceo a atins o evaluare de 1,35 miliarde de dolari.
Creată în 2021 de Roman Axelrod și Valentyn Volkov, Xpanceo are ca obiectiv utilizarea fondurilor pentru a dezvolta lentilele de contact echipate cu tehnologia "extended reality (XR)", care își propune să înlocuiască gadget-uri precum smartwatch-urile cu dispozitive purtabile sub formă de lentile.
Compania intenționează să lanseze pe piață lentile de contact ultra-subțiri, aproape invizibile, în câțiva ani, dotate cu tehnologii avansate, inclusiv optoelectronică flexibilă, nanotehnologie, senzori biometrici și interfețe neuronale.
Conform xrtoday.com, Xpanceo a prezentat recent trei prototipuri de lentile de contact la celebrul târg de tehnologie Mobile World Congress din Barcelona.
Compania lucrează la dezvoltarea mai multor prototipuri cu diverse funcționalități și vizează producerea unei versiuni pentru teste clinice până la sfârșitul anului 2026. Totuși, se confruntă cu provocări legate de miniaturizarea tehnologiei și integrarea unei surse de energie într-un dispozitiv suficient de compact pentru utilizare oculară.
Xpanceo dezvoltă mai multe prototipuri pentru diferite aplicații: lentile cu vedere nocturnă și zoom, lentile pentru realitate augmentată și lentile destinate monitorizării sănătății (de exemplu, măsurarea tensiunii intraoculare sau a nivelului glicemiei), toate fiind testate în laborator.
Iată cele trei prototipuri de lentile prezentate de companie la MWC
- o lentilă de contact dotată cu realitate augmentată care funcționează cu un sistem de alimentare wireless și include o carcasă de încărcare.
- un prototip echipat cu un senzor integrat pentru măsurarea tensiunii intraoculare, care reproduce cu precizie structura ochiului uman și utilizează tehnologii de inteligență artificială pentru a facilita depistarea timpurie a glaucomului/
- un prototip de lentilă de contact care dispune de senzori biochimici capabili să măsoare parametrii organismului direct din lichidul lacrimal, eliminând nevoia de analize de sânge.