Simina Tănăsescu devine prima femeie președinte al CCR din istoria Curții

Simina Tănăsescu devine prima femeie președinte al CCR din istoria Curții
Simina Tănăsescu Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Simina Tănăsescu a fost aleasă președinte al Curții Constituționale a României, în urma unui vot decisiv avut loc duminică.

Această alegere a venit ca urmare a expirării mandatului lui Marian Enache. Fosta consilieră prezidențială, care a fost numită la CCR de Klaus Iohannis, a fost votată pe 13 iulie, după ce noii judecători ai Curții, Mihai Busuioc, Csaba Asztalos și Dacian Dragoș, și-au depus jurământul.

Conform surselor G4Media, Tănăsescu este considerată parte din aripa reformistă a CCR. În iunie 2021, ea, împreună cu Livia Stanciu, au exprimat o opinie separată când Curtea a decis că recomandările MCV privind desființarea Secției speciale nu se califica drept legislație europeană obligatorie pentru instanțele din România, subliniind că judecătorii nu pot declara ilegală Secția în baza acestor recomandări.

Cine este Simina Tănăsescu?

Elena Simina Tănăsescu, născută în 1968, este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității din București (1991) și a obținut titlul de doctor la Universitatea „Aix-Marseille III” din Franța (1997), cu mențiunea « foarte bine cu felicitările juriului ».

În prezent, Tănăsescu predă drept constituțional și drept european la Universitatea din București și a fost profesor invitat la instituții de învățământ superior din Europa și America Latină. De asemenea, ea a fost implicată ca director, cercetător sau raportor național în diverse proiecte cu finanțare internațională.

A avut o bogată experiență profesională în cadrul mai multor instituții europene, inclusiv Delegația Comisiei Europene la București, Agenția pentru Drepturi Fundamentale și Grupul de experți independenți al Consiliului Europei. Tănăsescu a reprezentat, de asemenea, societatea civilă în Consiliul Superior al Magistraturii între 2009 și 2011.

Recomandari
Show Cookie Preferences