Reflecții asupra finalei feminine de la Wimbledon

Jucătoarea poloneză Iga Swiatek (locul 4 WTA) a învins-o categoric pe Amanda Anisimova (locul 12 WTA) din SUA, sâmbătă, în finala de la Wimbledon. A fost un meci impresionant, încheiat cu un rezultat istoric de 6-0, 6-0, un scor neegalat în ultimii 114 ani.
Ultima oară când a fost o finală feminină cu un asemenea rezultat la Wimbledon, fără game cedate de câștigătoare, a fost în 1911, când Dorothea Lambert Chambers a triumfat împotriva Dorei Boothby.
Deși performanța polonezei a fost aproape impecabilă, Anisimova a acumulat 28 de erori neforțate, plus cinci duble greșeli, rezultând într-un meci care nu i-a ieșit deloc.
Swiatek, de patru ori campioană la Roland Garros și câștigătoare a US Open în 2022, a demonstrat o formă fizică remarcabilă pe întreaga durată a turneului, având un stil de joc tehnic excepțional, plin de încredere și curaj.
Însă jocul din finală m-a lăsat cu sentimentul că tenisul va fi diferit de acum încolo.
În mod similar cu filmele recente, unde acțiunea se desfășoară rapid pentru a menține atenția publicului obosit de derularea pe telefon, unele momente așteptate pe celebrul teren central din Anglia s-au transformat într-o simplă demonstrație de putere, fără suspens.
Nu este vina polonezei pentru prestația sa deosebită, iar Anisimova a jucat mult sub nivelul meciului din semifinală, unde a învins-o pe jucătoarea nr. 1 mondial, Arina Sabalenka.
Totuși, emocțiile din finală au fost evidente doar după meci, când Amanda, vizibil afectată, a ținut un discurs mișcător, fiind susținută și aplaudată de către public, iar Iga a urcat pe balconul de la Wimbledon pentru a arăta trofeul.
De-a lungul istoriei, au existat meciuri de tenis lipsite de emoție, și cu siguranță vor mai exista. Cu toate acestea, cum putem să ne așteptăm ca marile staruri ale sportului să ne ofere spectacol și intensitate? În mod paradoxal, am avut senzația că partida a fost jucată de un AI, nu unul care are scopuri nobile, ci unul care ne lasă pe noi, spectatorii, în urmă, deși ar fi naiv să nu recunoaștem că există doar un singur AI.