Surpriza gândită de România la expoziția universală de la Osaka 2025, vizitată de 7,8 milioane de oameni în două luni. „E o atmosferă foarte fresh”

Ministerul Afacerilor Externe a convocat echipe de studenți pentru a reprezenta România la Expo Osaka 2025, un eveniment mondial dedicat inovației, științei și dezvoltării sociale, desfășurat o dată la cinci ani în Japonia.
- Studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași au realizat un laborator deschis, oferind publicului ocazia de a observa în direct procesul de fabricație al unei inimi artificiale.
România va participa la expoziția din Osaka în intervalul 13 aprilie – 13 octombrie 2025 cu un pavilion național situat în secțiunea „Saving Lives”. Pavilionul României este rezultatul contribuției active a tinerilor studenți, conform declarațiilor Ministerului de Afaceri Externe.
Proiectul pavilionului, intitulat „The Romanian Magic Box”, a fost realizat de două studente de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.
„Tinerii sunt, în viziunea noastră, motorul schimbării și al progresului, iar contribuția lor se regăsește în toate etapele proiectului: de la conceptul arhitectural până la organizarea momentelor artistice și promovarea cercetărilor și inovațiilor”, a explicat MAE.
Student afirmă că atmosfera de la pavilionul României este „fresh”
„Majoritatea personalului este tânăr. Echipa pavilionului României include mulți studenți, creând o atmosferă proaspătă. Cei care vizitează pavilionul au impresia că țara noastră susține tineretul”, a declarat Robert Gatman, student la UMF Iași, parte a echipei care a realizat laboratorul de la Osaka.
Echipa din Iași s-a întors acasă pe 3 iulie, după o ședere de două săptămâni în Japonia, fiind selectați pentru expoziție după ce au câștigat competiția internațională Heart Hackathon, consecutive, având printre realizările cele mai avansate o inimă artificială.
aceasta fiind efectuată în Statele Unite în 2023 și în Japonia în 2024.
Robert Gatman a explicat că, dintre cele mai apreciate aspecte ale pavilionului României, sunt interacțiunile cu vizitatorii. „În multe pavilioane interacționezi cu puțini oameni, dar la noi evidențiem interacțiunile prin muzică și workshop-uri.”
Pe lângă UMF Iași și UAUIM București, pavilionul României a creat parteneriate cu:
- Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București – studenții secției de limbă și literatură japoneză întâmpină vizitatorii pe toată durata expoziției;
- Facultatea de Muzică, Universitatea Transilvania Brașov – studenții susțin zilnic momente artistice de muzică clasică și tradițională;
- Universitatea Națională de Muzică București – studenții participă cu proiectul cultural „Cool Sound on Tour” în perioada 13 aprilie – 11 mai 2025;
„Extraordinar”
Pe 26 iunie a fost Ziua Pavilionului României, iar Otilia Pintilii, studentă la UMF Iași, a descris ziua ca una obișnuită. „Ne-am prezentat munca și am continuat cu testele hidraulice și alte activități.”
Robert și Otilia sunt studenți în anul terminal la Facultatea de Bioinginerie Medicală a UMF Iași, echipa fiind multidisciplinară și incluzând și studenți la Medicină Generală, respectiv doctoranzi în cardio-chirurgie vasculară.
Chiar dacă domeniile de studiu sunt variate, fiecare membru are sarcini clar definite, de la circuite electrice la materiale pentru inima artificială.
Delegația este pregătită în cadrul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS, unde studenții au proiectat diferite tipuri de inimi: pentru adulți, adulți masivi (Titan Heart), și copii (Baby Heart).
Baby Heart s-a dovedit a fi atracția principală a expoziției, conform lui Robert Gatman.
El a subliniat și reacțiile primite din partea japonezilor și membrilor altor pavilioane. „Japonia are o reacție puternică, adesea spun «sugoi», care înseamnă «extraordinar». Este satisfăcător să explici și să vezi interesul pe fețele lor.”
Centrul MAVIS este coordonat de Alexandru Pleșoianu, expert în robotică și bioinginerie clinică. Acesta a discutat despre efortul studenților, atât fizic, cât și financiar.
Studenții au lucrat în pavilion în ture de câte șase ore zilnic și au acoperit din cheltuielile de transport public și mesele, în timp ce UMF Iași le-a asigurat cazarea. MAE a oferit cinci bilete de avion.
Cine a invitat studenții la Osaka
Invitația pentru a depune un proiect de participare în pavilionul României a fost extinsă de comisarul general al României pentru expoziția mondială, Ferdinand Nagy, care a aflat de premiile obținute de proiect în SUA în 2023 și în Japonia în noiembrie 2024, conform coordonatorului MAVIS.
Ministerul Afacerilor Externe a detaliat că, pentru a implica studenții în expoziție, a inițiat un dialog prin Consiliul Național al Rectorilor, solicitând și implicarea universităților de arhitectură în realizarea pavilionului.
Tema centrală a Expo Osaka 2025 este „Designing Future Society for Our Lives”, iar în primele trei luni (aprilie – iunie) a fost vizitată de 7,8 milioane de oameni.