Moscova, reacție la propunerea desfășurării unei forțe europene în Ucraina: „Militarism antirus, inacceptabil”

Moscova, reacție la propunerea desfășurării unei forțe europene în Ucraina: „Militarism antirus, inacceptabil”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. FOTO: Vyacheslav Prokofyev / Zuma Press / Profimedia

Kremlinul a declarat vineri, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că orice desfășurare a unei forțe europene în Ucraina este considerată „inacceptabilă”. Această reacție survine după ce președintele francez Emmanuel Macron a discutat despre posibilitatea desfășurării unei astfel de forțe în cazul unui armistițiu.

Peskov a afirmat că „prezența unui contingent străin aproape de frontierile noastre este inacceptabilă”.

El a criticat ceea ce a numit „militarism antirus” din partea liderilor europeni.

Forțele Expediționare Comune francezo-britanice (CJEF) urmează să fie extinse pentru a ajunge la un efectiv de „până la 50.000 de oameni”, capabili să fi mobilizați pentru un „angajament major” și care pot fi „la dispoziția NATO”, conform anunțului făcut de Emmanuel Macron.

„Această Forță Comună va fi crescută de la un nivel de brigadă al unui corp de armată, având potențialul de a atinge 50.000 de oameni, gata să fie desfășurați pentru un angajament major”, a afirmat Macron într-o conferință de presă comună cu premierul britanic Keir Starmer.

Această forță, care poate „crește de cinci ori” comparativ cu numărul actual, va avea un nucleu în jurul Franței și Regatului Unit și va putea atrage alți parteneri europeni, fiind pusă la dispoziția NATO.

Forța Comună Francezo-Britanică îndeplinește un „rol esențial” în organizarea „Coaliției Voluntarilor”, conform unui mesaj al Palatului Élysée.

Coaliția reunește aproximativ 30 de țări care pot desfășura forțe pentru a asigura un armistițiu în Ucraina după ce acesta va fi stabilit, având ca scop descurajarea unei posibile noi ofensive din partea Rusiei.

Aceasta ar putea servi ca „nucleu de planificare a Forțelor de Reasigurare care pot fi desfășurate în Ucraina în cadrul unui armistițiu, de îndată ce acesta există”, conform declarațiilor președinției franceze.

„Este esențial să-l aducem pe Putin la masă negocierilor”

Premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron au solicitat joi intensificarea „presiunilor” asupra Rusiei pentru a obține un armistițiu în Ucraina. Cei doi lideri au confirmat că planurile țărilor Coaliției Voluntarilor sunt pregătite pentru a asigura un armistițiu.

„Trebuie să ne regândim eforturile către pregătirea păcii, obligându-l pe președintele rus Vladimir Putin să se alăture negocierilor. Aceste presiuni coordonate vor avea un impact semnificativ”, a subliniat Keir Starmer.

Emmanuel Macron a subliniat, de asemenea, necesitatea „creșterii presiunilor” asupra Rusiei,

„Avem un plan care este pregătit să fie implementat imediat după semnarea unui armistițiu”, a declarat Macron.

„Planurile sunt în măsură să fie integrate într-o viziune pe termen lung”, a adăugat Keir Starmer.

Coaliția dispune de „un nou cartier general la Paris, care este deja operațional, fiind în prezent în proces de finalizare a structurilor de comandament și control” în colaborare cu Kievul, a mai informat Macron.

Recomandari
Show Cookie Preferences