VIDEO Ilie Bolojan discută despre „risipa” din domeniul Sănătății: „În unele spitale, costurile de personal depășesc 90%” / „Există decontări fictive sau exagerate în multe situații”

Într-o conferință de presă desfășurată vineri, premierul Ilie Bolojan a evidențiat mai multe motive care contribuie la ceea ce el a numit „risipa” de resurse financiare din sectorul sanitar, menționând că în anumite spitale „costurile de personal depășesc 90%”.
„O parte esențială a cheltuielilor guvernamentale sunt destinate sănătății (…). Mă refer la fondurile care ajung în sistemul de sănătate prin intermediul Casei de Sănătate. În urmă cu o decadă, în 2014-2015, ponderea acestor cheltuieli în veniturile curente ale statului era de 11%. Acum, acest procent a crescut la 16%. Aceasta înseamnă sume considerabile. De exemplu, în 2021 s-au alocat 49 de miliarde, în 2022 - 54 de miliarde, în 2023 - 59 de miliarde, iar estimările pentru 2024 sunt de 73 de miliarde, urmând ca în 2025 să atingem 77 de miliarde. La întâlnirea cu președintele Casei și cu ministrul Sănătății, am aflat că avem nevoie de încă cel puțin 10 - 14 miliarde pentru a încheia anul.”, a subliniat Ilie Bolojan.
Potrivit premierului, „în unele spitale, costurile de personal depășesc 90%.”
„Mă întreb, din ce rămâne? Există suficiente resurse pentru medicamente, analize? Puteți oferi cu adevărat îngrijiri pacienților sau aceștia sunt doar o formă pentru funcționarea spitalului? Consider că potențialul poate fi valorificat mai bine”, a adăugat el.
Bolojan a adus în discuție și problema „decontărilor fictive sau exagerate în multe cazuri.”
„Majoritatea spitalelor din România au consultanți care îi ajută să își îmbunătățească așa-numitul ICM, indicator de complexitate. Dacă ești capabil să completezi o foaie de tratament sau o fișă de observație cu boli suplimentare, precum și analize suplimentare, sumele pe care le încasezi sunt mai ridicate – nu pentru că ceea ce faci este mai complex sau mai bun, ci pentru că optimezi documentele. Ar fi ideal ca realitatea să reflecte acest aspect, dar este necesar ca Casele de Sănătate să își îndeplinească atribuțiile de verificare în acest sens, altfel ni se va părea că avem spitale ultraperformante, însă românii trebuie să conștientizeze situația.”, a conchis Ilie Bolojan.