„Activități inacceptabile”: Eveniment LGBTQ anulat de ONU și Olanda în urma presiunilor din Senegal

Vineri, ONU și Ministerul de Externe al Olandei au anunțat anularea unui eveniment dedicat comunității LGBTQ în Senegal, în urma avertismentelor din partea guvernului senegalez, care a semnalat posibile repercusiuni pentru organizatori. Autoritățile senegaleze și-au exprimat opoziția față de orice formă de „promovare a fenomenului LGBTQI”, așa cum relatează Reuters.
Legislația anti-LGBTQ este în vigoare în numeroase țări conservatoare din Africa de Vest, inclusiv Senegal, unde orice „act împotriva naturii” cu o persoană de același sex poate atrage o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.
Ministerul de Externe al Senegalului a publicat vineri un comunicat pe platforma X, confirmând că a fost informat despre proiecția unui film organizat de ONU și Ambasada Olandei, urmată de „discuții pe teme LGBTI”.
Detaliile despre data la care ar fi avut loc evenimentul nu au fost precizate în comunicat.
Guvernul a făcut cunoscut că își rezervă dreptul de a lua orice măsură considerată necesară contra organizatorilor și participanților acestor activități, indiferent de originea sau statutul lor.
Ministerul a reafirmat că acțiunile misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale trebuie să respecte legislația țării.
Purtătorul de cuvânt al Oficiului ONU pentru Drepturile Omului, Seif Magango, a declarat pentru Reuters că evenimentul a fost anulat și că dialogul cu autoritățile va continua.
Ministerul de Externe al Olandei a confirmat, de asemenea, că, deși Țările de Jos susțin drepturile omului și egalitatea de tratament, anularea evenimentului a fost decisă în urma mai multor considerații.
În 2022, parlamentarii din Senegal au respins o propunere de a înăspri legislația anti-LGBTQ, afirmând că reglementările existente sunt deja clare și suficiente.
La începutul acestui an, Ghana a reintrodus un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, ar putea deveni una dintre cele mai drastice legi anti-LGBTQ din Africa, după ce o variantă anterioară a fost blochează de contestații legale.
Statutul acestui proiect legislativ, care necesită promulgarea de către președinte pentru a intra în vigoare, rămâne incert.