Confirmare a unui caz de malarie în București, fără călătorii recente în străinătate

Ministerul Sănătății a declarat că a fost confirmat un caz de malarie în București, la un pacient care nu a călătorit în afaceri sau în vacanțe în ultima perioadă. Până acum, toate cazurile de malarie diagnosticare în țară au fost raportate la persoane ce au vizitat zone cu malaria.
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” a informat Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București cu privire la confirmarea unui caz de malarie, rezultate obținute în urma analizelor laboratorului. Pacientul, un bărbat în vârstă de 69 de ani din București, se află în condiții stabile și beneficiază de tratament medical adecvat. Conform datelor disponibile, acesta nu a fost în afaceri recente în străinătate, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății.
Ca urmare, Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a inițiat o anchetă epidemiologică conform procedurilor standard.
„De la începutul anului, România a înregistrat 21 de cazuri de malarie, toate având un istoric de călătorii în țări în care malaria este endemică”, se menționează în raport.
Malarie - o boală gravă
Malaria este o afecțiune provocată la oameni de patru specii diferite de protozoare din genul Plasmodium, transmise prin mușcătura infectată a femelei de țânțar Anopheles. Alte metode de transmitere a malariei includ contagiositatea transplacentară, utilizarea de ace nesterile între consumatorii de droguri, transfuzia de sânge sau transplantul de organ.
În ciuda eforturilor globale de eradicare a malariei, aceasta continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume. Peste 100 de țări și teritorii din regiunile Africa, Asia de Sud și Sud-Est, America Centrală și de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu și Oceania au un risc endemic, cea mai afectată zonă fiind Africa.
Există forme severe de malarie cauzate de Plasmodium Falciparum, care pot duce la febră, frisoane, dureri de cap, disconfort muscular, slăbiciune, vomă, tuse, diaree și dureri abdominale. În plus, pot apărea simptome asociate cu insuficiența organelor, cum ar fi insuficiența renală acută, convulsii, colaps circulator, urmate de somnolență, comă și, în cele din urmă, deces, conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății.