Cea mai costisitoare geantă vândută vreodată la licitație: prețul record pentru prima poșetă Birkin de la Hermes

Prima geantă de mână Birkin, creată de Hermes în 1984 pentru Jane Birkin, a fost adjudecată joi, în cadrul unei licitații la Paris, pentru aproape 8,6 milioane de euro.
Această poșetă mare din piele neagră a fost cumpărată de un colecționar japonez pentru suma de 7 milioane de euro, respectiv 8,58 milioane de euro cu tot cu taxe, conform unui comunicat al casei de licitații Sotheby’s, menționat de AFP și Agerpres.
Astfel, ea devine cea mai scumpă geantă vândută vreodată la licitație și al doilea cel mai valoros articol vestimentar adjudecat în acest mod, după pantofii roșii din „Vrăjitorul din Oz”, care s-au vândut pentru 32,5 milioane de dolari (27,8 milioane de euro) în 2024.
Anterior, cea mai costisitoare geantă vândută la licitație era un model Hermes Kelly din piele de crocodil, ornamentat cu diamante și aur alb, care a fost adjudecat cu peste 513.000 de dolari (438.000 de euro) de casa Christie’s în noiembrie 2021.
O „bătălie electrizantă” la licitație
Această vânzare „reprezintă un moment semnificativ în istoria modei și, în ansamblu, a luxului. Reprezintă o dovadă remarcabilă a atracției unei legende și a capacității sale de a inspira pasiuni și dorințe printre colecționarii care caută piese excepționale cu o istorie unică, dornici să dețină originea unui mit”, a spus Morgane Halimi, directoarea departamentului de genți de mână și modă de la Sotheby’s.
Scoasă la licitație cu un preț de pornire de 1 milion de euro, geanta a generat o „bătălie electrizantă” de 10 minute între nouă colecționari, care au participat prin telefon, online și direct în sala de licitații, conform declarațiilor Sotheby’s.
Aceasta primă geantă Birkin a fost vândută inițial de Jane Birkin la o licitație din 1994, iar veniturile au fost donate unei organizații caritabile care luptă împotriva SIDA.
Până joi, geanta fusese deținută de Catherine Benier, fondatoarea buticului vintage de lux „Les 3 marches” din Paris, care o cumpărase la o licitație în 2000.
„Sunt uimită (…) dar, mai presus de toate, sunt profund emoționată de entuziasmul cu care alți colecționari au încercat să achiziționeze această geantă”, a afirmat ea.
Un „prototip istoric lucrat manual”
Acest „prototip istoric lucrat manual”, inscripționat cu inițialele J.B., se remarcă prin caracteristici unice, cum ar fi dimensiunea sa mare, inelele metalice închise, cureaua de umăr nedetașabilă și prezența unei unghiere integrate.
Considerată o „fashion icon”, Jane Birkin a subliniat importanța funcționalității. În timpul unui zbor de la Paris la Londra, artista britanică, care a murit în 2023, și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa unei genți care să răspundă nevoilor sale de mamă. Persoana căreia i-a împărtășit aceste gânduri era, de fapt, Jean-Louis Dumas, directorul de la Hermes la acea vreme.
Astfel, în 1984 a fost concepută o poșetă mare, specială, destinată să acomodeze biberoane, care a primit numele Birkin.
Patruzeci de ani mai târziu, această geantă de mână din piele a devenit simbolul emblematic al casei Hermes.
Fabricată în cantități foarte limitate, aceasta are o reputație de exclusivitate, cu prețuri care pot varia semnificativ, de la câteva mii de euro pentru modelele simple, până la sume ce ajung la câteva sute de mii de euro pentru cele mai luxoase.