România investește 2,5 miliarde de euro în achiziția de blindate de luptă: Detalii despre specificații, producție locală și modelele participante

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat intenția de a achiziționa 246 de Mașini de Luptă ale Infanteriei (MLI), vehicule blindate pe șenile, ce vor fi disponibile în cinci configurări diferite. Contractul, în valoare de aproape 2,5 miliarde de euro, se va desfășura pe parcursul a opt ani și include producerea unor componente ale acestor blindate în România.
MApN a dat startul programului de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile”, având ca scop achiziția a 246 de blindate, majoritatea fiind fabricate pe teritoriul național.
Modelele de MLI ce vor fi achiziționate includ:
- Maşina de luptă a infanteriei – varianta de bază;
- Maşina de luptă a infanteriei – Punct Comandă Mobil;
- Maşina de luptă a infanteriei – Aruncătorul de calibrul 120 mm;
- Maşina de luptă a infanteriei - TEHEVAC;
- Maşina de luptă a infanteriei – MEDEVAC.
Versiunea de bază a MLI-ului va fi echipată cu o turelă telecomandată dotată cu tun de calibru 30 mm.
Documentația MApN preconizează că achiziția va include și realizarea de capacități de fabricație, asamblare, integrare, testare și mentenanță pentru aceste mașini pe teritoriul României.
Începând cu comanda numărul 27, compania câștigătoare va fi responsabilă pentru asamblarea, integrarea, testarea și mentenanța blindatelor în România, precum și fabricarea în țară a unor componente, cum ar fi:
- carcasa blindată;
- sistemul de protecție balistică și antimină;
- sistemul de armament (turela cu tun de calibru 30 mm, turelă telecomandată cu mitralieră de calibru 12,7 mm și aruncător de calibru 120 mm);
- sistemul de comunicații și IT;
- suita de aplicații software pentru comandă-control;
- aparatura de observare;
- sistemele de avertizare și reacție împotriva amenințărilor inamice, asigurând securitatea aprovizionării pe timp de pace, criză și război.
Companii potențial interesate în contractul militar
În competiția pentru MLI-urile românești, se vor înscrie mai multe companii internaționale, multe dintre ele având deja fabrici și linii de asamblare în România, conform surselor de încredere.
De exemplu, General Dynamics European Land Systems, care produce transportoare blindate 8×8 Piranha 5 în București, ar putea propune blindatul pe șenile ASCOD, model prezentat anterior la București.
Un avantaj al modelului ASCOD este că folosește unele dintre componentele Piranha 5 și vine echipat cu turelă de tun de 30 mm – modelul UT-30Mk2, fabricat de Elbit în România.
De asemenea, compania sud-coreeană Hanwha, care furnizează obuziere autopropulsate K9 pentru România, va deschide o fabrică în Dâmbovița pentru construirea blindatelor Redback.
MLI-urile Redback beneficiază de piese compatibile cu obuzierul românesc K9, având opțiunea de a fi echipate cu turelă Elbit cu tun de 30 mm fabricată local.
Otokar, o companie turcească care produce blindate 4×4 Cobra în România, ar putea de asemenea să participe la licitație cu blindatul pe șenile Tulpar.
Rheinmetall, care a achiziționat uzina Automecanica Mediaș, are șanse să propună pentru MLI-ul românesc modelul Lynx KF41.
BAE Systems ar putea fi, de asemenea, un competitor, având în vedere blindatul CV-90.
Noile Mașini de Luptă ale Infanteriei vor înlocui treptat actualele MLI-84M1 Jderul, care sunt modernizate din baza sovietică BMP-1, dotate cu turelă telecomandată cu tun Oerlikon de 25 mm și lansatoare pentru rachete ghidate antitanc Spike.