România solicită o prelungire de 5 ani pentru închiderea centralelor pe cărbune, având o miză financiară din PNRR

România solicită o prelungire de 5 ani pentru închiderea centralelor pe cărbune, având o miză financiară din PNRR
Bogdan Gruia Ivan, Foto: AGERPRES

Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a anunțat, la Antena 3, că se desfășoară negocieri cu Comisia Europeană pentru a obține o extindere a termenului de închidere a centralelor pe cărbune cu cinci ani, avertizând că, în absența acestei prelungiri, România va fi într-o poziție energetică precar.

„Trec la organizarea licitației pentru centralele pe gaz, care vor înlocui funcționarea centralelor pe cărbune, pe care dorim să le conservăm, nu să le închidem. E foarte clar că nu vreau să le închidem, ci să le păstrăm în conservare pentru eventuale situații neprevăzute, după ce nu vor mai injecta energie în sistem. Negociem împreună cu ministrul Fondurilor Europene pentru prelungirea acestui termen, deoarece oprirea grupurilor de centrale pe cărbune nu este o opțiune, altfel ne vom confrunta cu mari dificultăți energetice”, a declarat Ivan.

Ministrul a precizat că România are obligația de a închide centralele pe cărbune până la 31 decembrie 2025, altfel riscă o penalizare severă de aproape două miliarde de euro pentru nerespectarea jalonului 119 din PNRR.

„Am încredere în seriozitatea atât a colegilor din România, cât și a celor din Comisia Europeană, care vor înțelege gravitatea situației legate de închiderea centralelor pe cărbune. Dispunem de studii detaliate și de evaluări privind impactul asupra sistemului energetic național, iar necesitatea energiei produse de aceste centrale este reală, nu doar până în decembrie 2025, ci și pe o perioadă suplimentară de 3-5 ani”, a spus Bogdan Ivan.

El a menționat că pentru a integra 1.400 de megawați din centralele pe gaz, ar fi necesare cel puțin 22 de luni, în cele mai favorabile scenarii.

„Estimăm o perioadă de doi ani și jumătate până la trei ani. În prezent, suntem în stadiul de a lansa licitații publice pentru aceste investiții. Trebuie să fim realiști. Am fost deschis și corect cu reprezentanții Comisiei atunci când le-am prezentat aceste date, subliniind nevoia de a găsi soluții viabile”, a mai adăugat ministrul Energiei.

Recomandari
Show Cookie Preferences