Declarația Northward: Un pact semnificativ între două puteri nucleare din Europa

Declarația Northward: Un pact semnificativ între două puteri nucleare din Europa
Un avion de vânătoare francez Dassault Rafale care transportă o rachetă de croazieră nucleară ASMPA, pe 15.10.2022. FOTO: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Joi, Franța și Marea Britanie au decis să îmbunătățească colaborarea referitoare la arsenalele lor nucleare, în contextul amenințărilor crescânde la adresa continentului și incertitudinilor legate de parteneriatul cu Statele Unite, conform Reuters.

Această declarație a fost făcută după ce președintele Emmanuel Macron a finalizat o vizită de stat de trei zile în Regatul Unit, în care cele două națiuni au încercat să depășească un capitol complex, început cu retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

„Astăzi am semnat Declarația Northward, confirmând pentru prima dată coordonarea forțelor noastre nucleare de descurajare”, a declarat premierul britanic Keir Starmer, în cadrul unei conferințe de presă alături de Macron.

„Începând de acum, adversarii noștri vor ști că orice amenințare extremă la adresa acestui continent va determina o reacție din partea ambelor națiuni. Acest lucru subliniază importanța relației noastre”, a subliniat șeful guvernului britanic.

Îngrijorările exprimate de fostul președinte american Donald Trump referitor la împărțirea responsabilităților financiare în cadrul NATO, precum și deschiderea față de Rusia, au generat îndoieli în Europa cu privire la angajamentul transatlantic și la protecția oferită de Statele Unite aliaților lor europeni.

Forța principală de descurajare nucleară a Europei provine din Statele Unite, simbolizând o solidaritate transatlantică de lungă durată.

Macron a anunțat constituirea unui comitet de supraveghere care va coordona eforturile de colaborare dintre Londra și Paris, considerată esențială de către liderul Francez.

„Decizia noastră este să nu excludem coordonarea mijloacelor de descurajare. Este un mesaj pe care partenerii și adversarii noștri trebuie să-l audă”, a declarat Macron.

În plus, liderul francez a precizat că această cooperare nu se leagă de eforturile lor de a forma așa-numita „Coaliție a Voluntarilor” destinată sprijinirii Ucrainei în cazul unui armistițiu cu Rusia.

Deși fiecare parte își păstrează procesul decizional și anumite ambiguități strategice, această inițiativă sugerează un nivel suplimentar de protecție pentru Europa, într-un context în care angajamentele Statelor Unite față de continent sunt tot mai contestate.

Anterior, Macron exprimase intenția de a începe un dialog strategic pentru a extinde protecția oferită de arsenalul nuclear francez partenerilor europeni.

Statele Unite dispun de arme nucleare în Europa și au zeci de mii de militari dislocați în diverse baze din întreaga regiune, cu capacități militare pe care Europa nu le poate rivaliza.

Franța investește anual aproximativ 5,6 miliarde de euro (6,04 miliarde de dolari) pentru întreținerea stocului său de 290 de arme nucleare, capabile să fie lansate de pe submarine și din aer, acesta fiind al patrulea arsenal nuclear ca mărime la nivel global.

Marea Britanie își descrie programul nuclear ca fiind „independent din punct de vedere operațional”, deși se bazează pe tehnologia rachetelor americane și depinde de Statele Unite pentru achiziții și suport tehnic.

„Acordul nuclear pe care l-am stabilit astăzi este cu adevărat semnificativ”, a declarat Starmer.

Recomandari
Show Cookie Preferences