Ciocolata devine tot mai costisitoare. Provocări majore pentru producători privind materia primă

Producătorii de ciocolată se confruntă cu creșteri record în prețul untului de cacao, ingredient esențial pentru obținerea texturii fine și cremoase a ciocolatei. În plus, acum trebuie să suporte și scumpirea pudrei de cacao, care asigură culoarea și gustul acesteia, conform informațiilor furnizate de Bloomberg.
Pudra de cacao, utilizată într-o varietate de produse alimentare, se află într-o situație acută a livrărilor reduse. În ultima anul, prețurile pentru acest ingredient au crescut cu aproximativ 16% pe piața din SUA și în prezent se tranzacționează aproape de maximul istoric.
Aceasta reprezintă o nouă dezvoltare în criza globală a cacao-ului, afectând profiturile principalilor producători de ciocolată și crescând prețurile pentru consumatori, care acum plătesc mai mult pentru cantități mai mici de ciocolată. Companii precum Mars Inc. și Hershey Co. au adoptat strategii precum micșorarea dimensiunii batoanelor sau introducerea de ingrediente alternative precum nucile.
Raaka Chocolate Inc., un fabricant de ciocolată artizanală din New York, a declarat că acum achiziționează pudra de cacao la un preț de trei ori mai mare decât anterior. De asemenea, procurarea pudrei de cacao devine din ce în ce mai complicată. „Toate cantitățile disponibile pentru import au fost deja achiziționate. Este foarte greu să obții pudră de cacao în prezent,” afirmă cofondatorul Raaka, Nate Hodge, care se aprovizionează din Peru.
Alternative de calitate inferioară
Conform analizei realizate de KnowledgeCharts, prețurile pentru pudra de cacao în SUA au atins aproape 9.000 de dolari pe tonă, aproape de vârful istoric înregistrat în luna februarie. În Europa, aceste prețuri au depășit 10.000 de dolari pe tonă, apropiindu-se de recordurile din luna mai.
Dificultățile în aprovizionarea cu pudră de cacao s-au accentuat pe parcursul înlocuirii untului de cacao, care reprezintă aproximativ 20% din greutatea batonului de ciocolată. Înlocuitorii realizați din uleiuri vegetale nu oferă aceeași savoare ca untul de cacao, ceea ce a determinat producătorii de dulciuri să recurgă la utilizarea unei cantități mai mari de pudră pentru a menține culoarea și gustul.
Pe măsură ce pudra de cacao devine tot mai rară, a apărut o cerere pentru înlocuitori. De exemplu, Doehler Group SE din Germania a lansat recent un substitut mai accesibil care conține pudră de roșcoave. De asemenea, Ardent Mills LLC a dezvoltat o pudră pe bază de grâu, primele produse bazate pe acest nou ingredient fiind anticipate pe rafturile magazinelor anul viitor.
Cu toate acestea, alternativele nu sunt suficiente pentru a înlocui pudra de cacao. Aceasta rămâne esențială pentru a reda culoarea și textura ciocolatei, iar livrările nu par să se îmbunătățească în curând. Procesarea de cacao în Europa, cea mai mare piață globală, a înregistrat o scădere de 3,7% în primul trimestru, atingând cele mai scăzute valori din 2017. O tendință similară s-a observat și în America de Nord.
„În contextul acestei situații, anticipăm că prețurile pentru pudra de cacao vor continua să se mențină la niveluri ridicate”, a declarat Kojo Amoo-Gottfried, director de producție pentru America de Nord la Cargill Inc., al doilea mare procesator mondial de cacao.