Un lider PPE consideră că moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen, inițiată de eurodeputați români, „nu este benefică”

Un lider PPE consideră că moțiunea de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen, inițiată de eurodeputați români, „nu este benefică”
Siegfried Mureşan, membru al Parlamentului European și vicepreședinte al Partidului Popular European, participă la o discuție în cadrul evenimentului „Drumul spre redresare” organizat de PPE la Salonic, Grecia, pe 10 februarie 2024. FOTO: Konstantinos Tsakalidis / AFP / Profimedia

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a declarat luni, la Strasbourg, că inițiativa europarlamentarilor români de a depune moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene nu este un demers favorabil, deoarece România este asociată cu un act perceput drept antieuropean.

Mureșan, vicepreședinte al grupului Partidului Popular European (PPE) în Parlamentul European, a subliniat că, deși presa internațională evidențiază că inițiatorii moțiunii sunt europarlamentari români, este esențial să se înțeleagă că aceștia nu reflectă voința majorității colegilor eurodeputați din România.

Moțiunea de cenzură a fost inițiată de eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea și cuprinde semnături din partea altor eurodeputați români, precum Adrian-George Axinia, Claudiu-Richard Târziu, Georgiana Teodorescu, Șerban Dimitrie Sturdza, Cristian Terheș, Luis-Vicențiu Lazarus și Diana Iovanovici Șoșoacă.

Siegfried Mureșan a caracterizat această moțiune drept „o acțiune venită de la izolați” și a afirmat că niciunul dintre grupurile politice din Parlamentul European, inclusiv cele eurosceptice, nu și-a exprimat oficial sprijinul pentru acest demers.

„Dacă ar fi existat un interes semnificativ din partea europarlamentarilor pentru moțiunea de cenzură, atunci ar fi fost un motiv serios de îngrijorare. Totuși, acest lucru nu se aplică situației actuale, deoarece moțiunea a fost depusă de europarlamentari extremiști, ai căror scopuri nu includ formarea de majorități în Parlamentul European,” a declarat Mureșan.

El a adăugat că „România nu va suferi în relația cu Comisia Europeană și partenerii săi de încredere, deoarece câțiva europarlamentari irelevanți din România au inițiat această moțiune, dar ea nu este benefică pentru imaginea țării”.

„O Uniune Europeană fără o Comisie Europeană în vremurile actuale ar însemna o blocare instituțională, care nu ar putea oferi ajutor statelor membre,” a atras atenția eurodeputatul PNL în legătură cu posibilele consecințe ale adoptării moțiunii, despre care a subliniat că este oricum improbabilă.

Dezbaterile asupra moțiunii de cenzură împotriva Comisiei Europene sunt programate pentru luni în plenul PE reunit la Strasbourg, iar votul nominal se va desfășura joi.

Recomandari
Show Cookie Preferences