Sindicatele au propus amendamente la legea austerității: „Nu se justifică recompensarea celor responsabili de dezechilibrele bugetare”

Sindicatele au propus amendamente la legea austerității: „Nu se justifică recompensarea celor responsabili de dezechilibrele bugetare”
Protest BNS, Foto: bns.ro

Blocul Național Sindical a înaintat o serie de amendamente la proiectul de lege ce conține măsuri de austeritate, document la care Parlamentul va lua o decizie în după-amiaza de luni. Printre propunerile sindicatelor se numără suspendarea temporară a subvenției pentru partide și reducerea cu 50% a sumelor forfetare destinate deputaților și senatorilor.

Amendamentele propuse de BNS nu elimină direct subvenția pentru partide, ci impun o condiție de suspendare pe o perioadă mai lungă, astfel încât aceasta să fie acordată „numai în anii în care România respectă țintele de deficit bugetar stabilite la nivel european”.

Austeritate și pentru partidele politice

„Este responsabilitatea partidelor politice la putere să se asigure că România își îndeplinește angajamentele legate de deficit și datorie publică. Recompensarea prin alocări bugetare a celor care contribuie la grave dezechilibre bugetare nu este justificată”, se argumentează în amendamentele BNS.

Reducerea cu 50% a sumelor forfetare pentru parlamentari ar transmite un „semnal de decență”, având în vedere că aceste cheltuieli se ridică la aproximativ 100.000.000 lei anual și modul de utilizare al acestor fonduri este problematic. Sindicaliștii mai susțin că și demnitarii ar trebui să fie incluși în măsurile de austeritate.

Un alt amendament prevede ca agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă și cele pentru plăți și intervenții să acopere contribuțiile de asigurări sociale de sănătate pentru șomerii care primesc indemnizații și pentru cei care beneficiază de venitul minim garantat. De asemenea, BNS propune o cotă de 10% pentru CASS, jumătate urmând a fi suportată de angajat și jumătate de angajator.

Modificare propusă la cota TVA

O altă modificare importantă recomandată de BNS este o majorare a TVA cu un punct procentual, nu cu 2% așa cum preconizează Guvernul. Această solicitare se bazează pe faptul că rata efectivă de TVA plasează România printre primele patru țări din UE.

Există și alte state care au TVA de 21%, dar care aplică cote reduse mai mici decât cele propuse de actuala administrație:

  • Spania (21%), cu cote reduse de 10% și 4%
  • Slovenia (22%), cotele reduse sunt 9,5% și 4%
  • Polonia (23%), cote reduse de 8% și 5%
  • Olanda (21%), cotă redusă de 9%
  • Lituania (21%), aveți cota de 9% pentru utilitățile locuințelor
  • Austria (20%), cote reduse de 13% și 10%.

De asemenea, sindicaliștii solicită ca nivelul actual al TVA de 9% pentru livrările de locuințe să nu se aplice până la 1 august 2026, iar cota de 11% să fie introdusă de la 1 august 2025, argumentând că „peste 40% din gospodăriile românești cheltuiesc mai mult de 30% din venituri pentru alimente, astfel că nu este echitabil ca TVA-ul la alimente să crească de la 9% la 11%, în timp ce TVA pentru locuințe să rămână 9% timp de încă un an.”

BNS mai propune și abrogarea alineatului care stipulează că sporul pentru gestionarea fondurilor europene, limitat la 30%, se va acorda în 2025 în funcție de performanțele anului 2024. Această cerere subliniază aplicarea retroactivă a unui criteriu care nu a fost stabilit la momentul desfășurării activității, contrar principiilor de previzibilitate și justă recompensă.

Recomandari
Show Cookie Preferences