„Fabricat în închisoare”: Produse lactate realizate de deținuți atrag atenția în Bulgaria

„Fabricat în închisoare”: Produse lactate realizate de deținuți atrag atenția în Bulgaria
Intrarea în închisoarea bulgară Smolyan. Foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia

În Bulgaria, un fenomen neobișnuit câștigă popularitate: produsele lactate realizate de deținuți au cucerit gusturile consumatorilor din întreaga țară, conform informațiilor din presa franceză.

La Smolyan, aproape de granița grecească, Gheorghi Filyanov se ocupă cu măiestrie de 500 de litri de lapte într-un rezervor mare, purtând o bonetă albă.

„Această activitate interesantă, nici foarte dificilă, nici foarte ușoară, ajută la îmbunătățirea trecerii timpului în detenție”, a declarat un tânăr de 30 de ani, condamnat la doi ani și jumătate pentru trafic de substanțe interzise.

Colaborarea le aduce avantajul reducerii pedepsei cu șase luni și venitul lunar de câteva sute de euro, care îi sprijină în procesul de reintegrare.

Fabrica „Gherzovița” a devenit bine cunoscută, având dificultăți în a satisface cererea clienților.

Aproximativ o sută de deținuți își ispășesc pedepsele într-un regim deschis, având clasificări diverse pentru infracțiuni, de la conducere sub influența alcoolului până la furturi și crime.

Într-o țară cu o populație îmbătrânită, afectată de migrarea a milioane de bulgari după căderea comunismului, problemele de suprapopulare a penitenciarelor nu sunt acute, cu 86 de deținuți la 100.000 de locuitori, o rată mai mică comparativ cu Franța (111), conform surselor.

Totuși, condițiile de detenție au fost criticate în repetate rânduri de Consiliul Europei din cauza celulelor învechite, a lipsei cronice de personal și a insuficientelor activități.

Produse premium, fără conservanți sau aditivi

În acest context îmbunătățit al sistemului penitenciar, Smolyan se remarcă pozitiv.

Ideea de a deschide o fabrică de lactate a fost inițiată de fostul director al închisorii, situată într-un peisaj montan, în apropierea unei foste exploatații de uraniu ale cărei activități s-au oprit în 1989.

„La început, am crescut doar vaci pentru lapte, dar am avut pierderi”, explică Hristo Solakov.

Astfel, s-a sugerat transformarea laptelui în produse finite, un pariu care s-a dovedit a avea un succes neașteptat.

Produse precum laptele acru, feta și iaurtul bulgăresc sunt total lipsite de conservanți sau aditivi, conform normelor oficiale, ceea ce justifică un preț mai ridicat în comparație cu produsele concurente.

Un fost deținut și-a creat propria afacere de lactate, aspirând să inspire și alții

O jumătate din produsele fabricate sunt destinate altor penitenciare din țară, în timp ce restul este rapid vândut în locații selectate.

Motivația de a continua această activitate după eliberare le aparține celor care doresc să reintegreze competențele dobândite.

Ivan Patazov, cu un zâmbet, dezvăluie planurile de afaceri pe care le are alături de familia sa, promovând abilitățile câștigate. Deținutul de 31 de ani se ocupă cu tăierea brânzei, cântărind-o, ambalând-o și etichetând-o cu atenție.

„Nu va fi unic în a continua pe această cale. Un alt fost deținut, care a stat trei ani aici, și-a deschis propria afacere și acum are opt angajați”, adaugă cu mândrie Solakov, înainte de a pleca pe un drum montan.

„În trecut, se fura din produsele lactate”

O turmă de o sută de capre albe pășunează sub atentă supraveghere a unui alt deținut.

„În trecut, se furau produse lactate. Acum, avem propria noastră unitate în închisoare”, a glumit Hristo Solakov, referindu-se la partizanii din al Doilea Război Mondial care supraviețuiau furând de la agricultori.

Totuși, directorul închisorii trebuie să se întoarcă în oraș, având speranțe de a obține fonduri municipale pentru a extinde oferta cu „Kachkaval”, un tip de brânză cu un gust renumit în întreaga regiune a Balcanilor.

Recomandari
Show Cookie Preferences