Maia Sandu, la Summitul Moldova-UE: „Kremlinul și vocile sale cunosc doar șantaj și control, dorind să ne limiteze accesul la fonduri, parteneriate și speranță”

Maia Sandu, la Summitul Moldova-UE: „Kremlinul și vocile sale cunosc doar șantaj și control, dorind să ne limiteze accesul la fonduri, parteneriate și speranță”
Antonio Costa, Maia Sandu și Ursula von der Leyen Foto: Elena COVALENCO / AFP / Profimedia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat Rusia că intenționează să restricționeze „accesul la fonduri, parteneriate și speranță” pentru țara sa, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Într-o conferință de presă susținută la finalul summit-ului bilateral Uniunea Europeană – Republica Moldova, ea a afirmat că „Kremlinul și susținătorii săi” promovează ideea că „Moldova nu merită să fie ajutată”.

„Din păcate, nu toți doresc aceste lucruri firești pentru Moldova. Kremlinul și susținătorii săi, răspândiți strategic, inclusiv la Chișinău, încearcă să ne convingă că Moldova nu trebuie să primească ajutor. Ei nu respectă alegerea poporului nostru și nu ne consideră egali. Nu înțeleg ce înseamnă ajutor și solidaritate – ci doar șantaj și control. În timp ce Europa ne oferă cel mai mare sprijin pentru dezvoltare din istoria noastră, aceste voci doresc să ne limiteze accesul la fonduri, parteneriate și speranță,” a declarat Sandu.

Liderul de la Chișinău a subliniat că „Europa a demonstrat că unitatea și sprijinul reciproc pot aduce pace, prosperitate și progres – indiferent de limbaj, geografie sau istoria comună.”

„Toate statele UE beneficiază de prosperitate pentru că se susțin reciproc. Iar Moldova se va dezvolta cu ajutorul prietenilor săi, contribuind, de asemenea – așa cum este natural – la o Uniune a statelor libere și prospere,” a continuat Maia Sandu.

Conform declarațiilor sale, în cadrul summitului a fost abordată și situația din Ucraina, care necesită suportul tuturor partenerilor europeni.

„Este esențial să fim uniți în sprijinul Ucrainei. Nu doar pentru că este firesc să ajuți un vecin aflat în suferință, ci și pentru că Ucraina se opune unui imperiu al agresiunii care amenință întreaga regiune. Avem pace în Moldova datorită străduințelor vecinilor noștri ucraineni. Acest fapt trebuie recunoscut și apreciat. Susținem o pace durabilă în Ucraina – o pace adevărată, cu garanții clare că conflictul nu se va reînnoi (…) Moldova și Ucraina își continuă calea către integrarea europeană, iar includerea ambelor țări va consolida securitatea europeană,” a adăugat președintele Moldovei.

La summitul de la Chișinău au fost prezenți președintele Consiliului European, António Costa, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Recomandari
Show Cookie Preferences