Kremlinul confirmă că nu există soluții diplomatice în contextul intensificării atacurilor cu drone asupra Kievului

Kremlinul confirmă că nu există soluții diplomatice în contextul intensificării atacurilor cu drone asupra Kievului
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vineri, Kremlinul a afirmat că în prezent este „imposibil” să își „îndeplinească” obiectivele în Ucraina prin negocieri diplomatice, acest anunț având loc după cel mai amplu atac cu drone înregistrat de la începutul invaziei în 2022.

Această poziție survine la o zi după un apel telefonic între Vladimir Putin și Donald Trump, care nu a avut rezultate, și în contextul în care liderul american a purtat discuții cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în aceeași zi.

Lipsa de progres în negocierile de pace este evidentă, deși discuțiile au fost reluate în luna mai, Donald Trump recunoscând joi că nu a obținut „niciun rezultat” în conversațiile cu Putin. De asemenea, nu a fost anunțată o nouă rundă de discuții între părțile implicate, la o lună de la ultima întâlnire din Turcia, care nu s-a soldat cu succes.

Președintele rus susține în continuare că Ucraina trebuie să cedeze patru regiuni, în plus față de Crimeea anexată în 2014, și să abandoneze planurile de aderare la NATO. Aceste cereri sunt respinse categoric de Ucraina, care solicită retragerea trupelor ruse.

Moscova a reiterat, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, că nu va abandona aceste obiective: „Atâta timp cât aceasta nu pare posibil, vom continua operațiunea militară specială”.

Kremlinul monitorizează declarațiile lui Trump

Vineri, Kremlinul a menționat că urmărește îndeaproape declarațiile președintelui american Donald Trump, după ce acesta s-a arătat „foarte dezamăgit” de ultima discuție avută cu Vladimir Putin.

După ce Trump a afirmat săptămâna trecută că Putin „căută să rezolve” conflictul, el a recunoscut că nu consideră că liderul rus are reale intenții de a opri războiul.

Referindu-se la aceste comentarii, Peskov a declarat că „sigur, suntem foarte atenți la toate declarațiile președintelui Trump”, însă nu a abordat criticile acestuia față de Putin, conform Reuters.

Trump, care a promis să pună capăt rapid „băii de sânge” din Ucraina, a recunoscut că, după discuția cu Putin, „nu am făcut niciun progres”.

Peskov a subliniat că liderul rus i-a spus lui Trump că Rusia preferă să-și atingă obiectivele prin soluții politice și diplomatice, dar va continua „operațiunea militară specială” în absența acestuia.

Atac record asupra Ucrainei: „O noapte brutală”

În același timp, armata rusă continuă să atace Ucraina. În noaptea precedentă, au fost lansate 550 de proiectile, inclusiv 539 de drone, în special asupra capitalei Kiev, conform forțelor aeriene ucrainene.

Președintele Zelenski a menționat că „noaptea a fost albă și brutală”, raportând cel puțin 23 de răniți.

Purtătorul de cuvânt al armatei aeriene, Iuri Ignat, a declarat că acest atac a fost „cel mai mare număr” de drone utilizate de Rusia într-un singur atac din 2022, Ucraina reușind să neutralizeze 478 dintre cele 550 de aparate.

După aceste atacuri, au izbucnit zeci de incendii, iar o clădire a ambasadei poloneze a fost avariată, conform autorităților din Varșovia.

Armata rusă a afirmat că a lovit un aerodrom militar și o rafinărie de petrol în timpul atacului.

În fața intensificării atacurilor, Germania a inițiat „discuții intense” privind achiziționarea sistemelor antiaeriene Patriot din Statele Unite pentru a le furniza Ucrainei, după ce Trump a ignorat aceste cereri. Recent, Washingtonul a anunțat o suspendare a livrărilor de anumite arme și muniții, inclusiv a sistemului Patriot, un echipament costisitor.

Jurnaliștii din Kiev observă, ca în timpul atacurilor anterioare, locuitorii îndreptându-se spre metrou pentru a se refugia, Iulia Golovnina, de 47 de ani, explicând că „aici este mai liniște” decât la suprafață.

„Nu am mai văzut așa ceva. Niciodată nu au fost atât de multe explozii. A fost cel mai violent atac de când locuiesc aici”, a declarat Timur, un locuitor din capitală.

În Rusia, o persoană a fost ucisă într-un atac cu drone ucrainean în regiunea Rostov, conform guvernatorului regional, în timp ce Ucraina susține că a lovit o fabrică care produce componente pentru armata rusă.

Între timp, armata rusă a revendicat capturarea unei noi localități în estul Ucrainei, satul Predciîne, aflându-se la periferia orașului Kostiantînivka.

În aceeași zi, rușii și ucrainenii au anunțat un schimb de prizonieri, dar fără a preciza câte persoane au fost implicate.

Sprijinul european pentru Ucraina în lipsa sprijinului american

În condițiile în care Statele Unite par să se retragă, europenii continuă să își exprime sprijinul pentru Ucraina.

Guvernul german a anunțat vineri că examinează posibilitatea achiziționării de sisteme de apărare antiaeriană Patriot pentru a le oferi Ucrainei, în contextul suspendării livrărilor de arme din partea Statelor Unite.

De asemenea, premierul britanic Keir Starmer și președintele francez Emmanuel Macron vor co-prezida, săptămâna viitoare, o întâlnire a țărilor care doresc să ajute la fortificarea apărării Ucrainei.

Volodimir Zelenski a cerut joi europenilor să colaboreze mai strâns și să coordoneze eforturile în cadrul UE și NATO, organizații la care Ucraina aspiră să adere.

Recomandari
Show Cookie Preferences