Componentă chineză identificată în dronele utilizate de Rusia în atacul asupra Kievului / „O ironie evidentă”

Componentă chineză identificată în dronele utilizate de Rusia în atacul asupra Kievului / „O ironie evidentă”
Resturi ale unei drone Shahed 136, de fabricație iraniană, folosită în Rusia sub numele de Geranium-2, sunt expuse în Kiev, Ucraina, pe 24 februarie 2025. FOTO: Maxym Marusenko/NurPhoto/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Andrii Sibiha, ministrul ucrainean de externe, a anunțat că, în urma raidului masiv efectuat de Rusia asupra Ucrainei, în noaptea de joi spre vineri, a fost găsită o componentă provenită din China într-o dronă de atac doborâtă la Kiev. O altă dronă lansată de forțele ruse a impactat clădirea consulatului Chinei din Odesa, conform raportărilor agențiilor de presă din Ucraina, citate de Agerpres.

„O ironie evidentă. În urma atacului aerian masiv efectuat de Rusia asupra Ucrainei noaptea trecută, a fost descoperită o componentă fabricată în China în drona de atac ruso-iraniană „Shahed-136”/„Geran-2” care a fost doborâtă la Kiev”, a transmis ministrul ucrainean pe platforma X.

În aceeași noapte, sediul Consulatului General al Chinei din Odesa a fost ușor avariat din cauza atacurilor rusești asupra orașului, a precizat el.

„Nu există o mai bună metaforă pentru modul în care Putin continuă să escaladeze războiul și teroarea, implicând și alte națiuni, inclusiv trupe din Coreea de Nord, arme din Iran și anumiți producători din China”, a adăugat șeful diplomației ucrainene.

Potrivit lui Sibiha, securitatea din Europa, Orientul Mijlociu și Indo-Pacific este interconectată. „Aceasta nu este o competiție pentru a atrage atenția. Combaterea agresiunii și terorii rusești în Europa este esențială pentru fortificarea securității în Orientul Mijlociu și în regiunea Indo-Pacific”, a subliniat acesta.

„Facem apel la Statele Unite și la comunitatea internațională să intensifice presiunea atât asupra regimului de la Moscova și asupra bugetului său militar, cât și asupra tuturor celor care sprijină eforturile militare ale Rusiei și îi permit lui Putin să continue să provoace victime în Ucraina. Nu mai avem timp de așteptat!”, a avertizat ministrul ucrainean.

Atac masiv cu drone asupra Ucrainei

Rusia a efectuat, în noaptea de joi spre vineri, un atac masiv asupra Ucrainei, lansând 539 de drone și 11 rachete, inclusiv rachete balistice. Dintre acestea, 476 de drone și două rachete de croazieră au fost interceptate. Principalul obiectiv al atacului a fost Kievul, în cadrul acestuia rănindu-se 26 de persoane, inclusiv o fetiță de zece ani, iar o victimă a fost recuperată de sub dărâmături în cursul zilei de vineri.

Conform informațiilor furnizate de agenția ucraineană UNN, nouă rachete și 63 de drone au vizat diverse ținte la sol.

Anterior, Polonia a comunicat că și clădirea consulatului său a fost afectată de atacul rusesc de noaptea trecută.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, i-ar fi transmis șefei diplomației europene, Kaja Kallas, în cadrul întâlnirii de săptămâna aceasta din Bruxelles, că Beijingul nu dorește o înfrângere a Rusiei în Ucraina, temându-se că americana se va concentra exclusiv asupra Chinei în acest caz, notează portalul independent rus Meduza.io, citând South China Morning Post.

Cu ocazia discuției din 2 iulie, Kaja Kallas a solicitat Beijingului să înceteze „orice sprijin material” pentru complexul militar rus și să susțină un armistițiu total în Ucraina.

Surse citate de South China Morning Post sugerează că unii oficiali din UE care au fost prezenți la discuții au fost surprinși de sinceritatea ministrului chinez de externe.

În cadrul Uniunii Europene, se arată că mulți consideră comentariul lui Wang Yi ca fiind poziția oficială a Beijingului în raport cu războiul din Ucraina, deși aceasta contradictă declarațiile publice ale Chinei.

China a afirmat în repetate rânduri că nu este implicată în conflict. De asemenea, în discuția cu Kallas, Wang a respins acuzațiile conform cărora China ar oferi sprijin militar și financiar Rusiei.

O interpretare a declarației lui Wang sugerează că, deși China nu își dorește război, continuarea acestuia ar putea să se alinieze intereselor strategice ale Beijingului, atâta timp cât SUA rămân active în Ucraina, conform Meduza.io, făcând referire la South China Morning Post.

Recomandari
Show Cookie Preferences