Peste 90 de percheziții în cadrul unei investigații asupra emiterii de acte de identitate românești false pentru ruși, ucraineni și moldoveni

Peste 90 de percheziții în cadrul unei investigații asupra emiterii de acte de identitate românești false pentru ruși, ucraineni și moldoveni
Perchezitii, Foto: Facebook / Politia Romana

Procurorii din cadrul Parchetului General desfășoară, joi, peste 90 de percheziții legate de fapte de corupție și fals informatic comise de funcționari publici din județul Suceava, care implică obținerea de documente de identitate românești false pentru cetățeni din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.

În cursul zilei de joi, procurorul de caz împreună cu ofițeri ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) au executat 93 de mandate de percheziție la diferite instituții publice și la locuințele unor persoane, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

„Aceste activități sunt parte a unei investigații penale ce urmărește infracțiuni de corupție și fals informatic comise de funcționari publici în județul Suceava, precum și infracțiuni de dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Scopul anchetei este de a distruge o rețea care a obținut, cu ajutorul unor funcționari dintr-un serviciu de evidență a populației și al unei primării, acte de identitate românești necorespunzătoare realității, în special în ceea ce privește domiciliul persoanelor născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte foste republici ale URSS,” se arată în comunicatul Parchetului General.

Potrivit anchetatorilor, informațiile false includ certificate de cetățenie falsificate și adrese de domiciliu fictive, deoarece beneficiarii nu au locuit niciodată la adresa menționată. Acestea au fost obținute pentru ca persoanele să aibă acte de identitate care dovedesc identitatea, cetățenia română și, după caz, adresa de domiciliu sau reședință în România.

„În mod specific, beneficiarii au reușit să obțină cărți de identitate cu domiciliul stabilit la imobile aparținând unor cetățeni români, fără acordul proprietarilor și în lipsa acestora din fața funcționarilor de la Serviciul de Evidență a Persoanelor. Astfel, în perioada 2023-2024, s-a constatat că peste 1.700 de persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova sau alte țări din fostul URSS și-au stabilit fictiv domiciliul în cadrul unui serviciu de evidență a populației,” explică procurorii.

Marți, polițiștii de frontieră, sub îndrumarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, au efectuat alte peste 200 de percheziții la instituții publice și la domiciliile unor persoane, vizând funcționari publici din județul Botoșani. În ziua următoare, doi funcționari au fost reținuți, iar alți doi se află sub control judiciar.

Recomandari
Show Cookie Preferences