Decizia CCR: Mihai Busuioc poate deveni judecător constituțional

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit că Mihai Busuioc, desemnat de PSD pentru funcția de judecător CCR, este eligibil pentru numirea în această funcție. Contestația adresată numirii sale a fost respinsă, conform surselor judiciare citate de Digi24.
CCR a evaluat propunerea lui Mihai Busuioc după ce contestația a fost depusă de partidul S.O.S România, prin senatoarea Cosmina Cerva, care a fost exclusă recent din partid.
Conform surselor din sistemul judiciar, contestația a fost respinsă din motive procedurale, întrucât a fost formulată de un singur parlamentar și nu de un grup minim, nu luându-se în considerare fondul problemei legate de Mihai Busuioc.
Cosmina Cerva a argumentat în contestația sa că Mihai Busuioc nu îndeplinește condițiile stipulate în Articolul 143 din Constituție, care prevede că judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, competență profesională înaltă și o vechime de minimum 18 ani în cadrul juridic sau în învățământul superior de specialitate.
Senatoarea a subliniat că, pentru a fi considerată 'superioară', simpla absolvire a unei instituții de învățământ superior în domeniul juridic nu este suficientă.
De asemenea, Cerva susține că Busuioc nu a acumulat vechimea de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul superior, așa cum este cerut de Constituție.
Profilul lui Mihai Busuioc
Mihai Busuioc a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Nicolae Titulescu din București și a urmat cursuri postuniversitare la Colegiul Național de Apărare. În 2020, el a prezentat următoarea biografie profesională:
Din octombrie 2017, Busuioc a ocupat funcția de președinte al Curții de Conturi. În timpul mandatului său, Parchetul European a demarat o anchetă legată de un proiect al Curții finanțat din fonduri europene, conform celor relatate de Context.ro.
Valoarea proiectului se ridică la 6 milioane de euro, din care Curtea de Conturi a alocat 29 de mii de euro pentru materiale promoționale și 52 de mii de euro pentru organizarea conferinței de finalizare a proiectului, conform surselor citate. În cadrul acestui proiect, Mihai Busuioc a numit 11 persoane care să-l gestioneze, ambele având un salariu mediu de 195 de mii de lei.
Cinci dintre cei desemnați erau consilieri în cabinetul președintelui, unul era consilier al unui vicepreședinte al instituției iar ceilalți trei erau consilieri în diverse departamente.
Tensiuni cu Sorin Grindeanu
Înainte de a ocupa funcția de președinte al Curții de Conturi, Mihai Busuioc a fost secretar general al Guvernului, unde s-a făcut remarcat prin refuzul său de a demisiona în contextul conflictului ce a izbucnit între premierul Sorin Grindeanu, actual lider al PSD, și partidul condus de Liviu Dragnea.
Pe punctul de a fi demis, Sorin Grindeanu l-a înlocuit pe Busuioc cu Victor Ponta ca secretar general al Guvernului. Busuioc a refuzat inițial să contrasemneze ordinul premierului prin care se dispunea eliberarea sa din funcție. Conflictul dintre Grindeanu și Dragnea a culminat cu demiterea guvernului în Parlament printr-o moțiune de cenzură.
Busuioc era perceput ca fiind un susținător al fostului lider PSD, Liviu Dragnea. A îndeplinit funcția de secretar general adjunct al Ministerului Dezvoltării în perioada în care instituția era condusă de Dragnea. După căderea guvernului Ponta în 2015, el a rămas în cabinetul tehnocrat la acest minister, sub conducerea lui Vasile Dîncu.
Anterior, Mihai Busuioc a condus Agenția Națională de Cadastru, fiind demis de Victor Ponta în 2012.
Nominalizări pentru CCR
Mihai Busuioc a fost votat pe 24 iunie de către Senatul României pentru a ocupa funcția de judecător constituțional începând cu 13 iulie, cu susținerea PSD.
În cadrul plenului Senatului, 79 de voturi au fost în favoarea numirii lui Mihai Busuioc ca judecător la CCR.
Desemnarea în Camera Deputaților a fost realizată de UDMR, care l-a ales pe Csaba Asztalos. De asemenea, Senatul l-a votat pe Busuioc, fost președinte al Curții de Conturi.
O altă numire pentru un judecător CCR va fi făcută de Președinte, iar în această săptămână se așteaptă ca Nicușor Dan să anunțe nominalizarea.
Cei trei noi judecători vor prelua posturile lăsate vacante de Marian Enache (actual președinte al CCR), Livia Stanciu și Attila Varga.