Blocul Național Sindical critică măsurile anunțate de Ilie Bolojan ca fiind „dureroase și neconsultate”

Blocul Național Sindical (BNS) a emis un comunicat ca răspuns la declarațiile premierului de miercuri, solicitând consultări reale, transparență și solidaritate în luarea deciziilor care impactează întreaga societate.
În comunicatul său, BNS afirmă că „măsurile anunțate de premier sunt dureroase și nu au fost discutate cu partenerii sociali”.
Mircea Burlacu, vicepreședinte al BNS, a declarat: „Nu cred că înghețarea pensiilor este o decizie pe care o putem reglementa noi, deoarece nu noi hotărâm înghețarea pensiilor și salariilor. Aceasta este o chestiune complicată. Premierul vine să ne facă bine cu forța, fără să ne consulte.”
BNS subliniază, de asemenea, că „măsuri precum creșterea TVA vor exacerba inflația și vor diminua puterea de cumpărare a angajaților, fără ca firmele să fie afectate semnificativ”.
„Povara acestor măsuri se va resimți în primul rând de către noi, consumatorii. Sindicatele sunt ignorate. Am solicitat un dialog timp de o lună. Nu aceasta este o bună guvernare. S-au cheltuit bani publici fără responsabilitate, iar acum suntem nevoiți să suportăm deficitul bugetar. Recunoaștem dificultățile, dar am solicitat să ne așezăm la masă pentru a formula un pact național tripartit orientat spre salvarea bugetului. Dar nu așa!”, a concluzionat Mircea Burlacu.
Detaliile măsurilor anunțate de Ilie Bolojan
Miercuri, într-o conferință de presă, premierul a prezentat mai multe măsuri menite să corecteze deficitul bugetar. Primul pachet de măsuri va fi adoptat prin asumarea răspunderii guvernului în Parlament în săptămâna următoare.
Printre propunerile incluse în acest proiect se regăsesc: ajustarea TVA-ului pe două praguri, respectiv cota generală de 21% și una redusă de 11% pentru medicamente, alimente și industria HoReCa; creșterea impozitelor pe dividende de la 10% la 16%; majorarea accizelor la alcool, tutun și combustibil cu 10%; înghețarea majorării pensiilor și salariilor din sectorul public până în 2026; pensionarii cu pensii peste 3.000 de lei vor plăti contribuția la sănătate; impozitarea profiturilor băncilor; și suprataxarea venitului din jocuri de noroc.
Toate aceste măsuri urmează să fie implementate începând cu 1 august 2025, cu excepția creșterii impozitelor pe dividende, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.