Reacția ÎCCJ privind acuzațiile de majorare a sporurilor pentru compensarea plafonării: „Singularizarea negativă a judecătorilor”

Reacția ÎCCJ privind acuzațiile de majorare a sporurilor pentru compensarea plafonării: „Singularizarea negativă a judecătorilor”
Sediul provizoriu al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Foto: Inquam Photos / George Călin

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) clarifică faptul că nu a autorizat creșterea sporului pentru risc și suprasolicitare neuropsihică sau a celui pentru confidențialitate acordat judecătorilor. Această detaliere apare în contextul în care deputatul USR, Claudiu Năsui, a susținut că președintele ÎCCJ a decis majorarea sporurilor respective ca formă de compensare pentru limitarea sporului destinat condițiilor vătămătoare.

„Atât cuantumul fiecărui spor în parte, cât și limitele pentru totalul acestor sporuri sunt stabilite prin lege și pot fi modificate doar printr-un act normativ de legiferare. Orice modificare a acestora printr-un act administrativ cu o forță inferioară legii este exclusă, nu a avut loc și nu ar fi putut să aibă loc, iar aceste aspecte ar trebui să fie cunoscute de toate autoritățile statului care au exprimat opinii pe marginea acestui subiect”, subliniază comunicatul ÎCCJ.

ÎCCJ: Nu au fost schimbate cuantumul altor sporuri

Înalta Curte afirmă că ordinul semnat de președintele instanței implementa dispozițiile OUG nr.36/2025, care prevede reducerea sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare și periculoase (de la 1500 lei la 300 lei), fără alte modificări ce privesc cuantumul celor două sporuri menționate anterior sau limita maximă a sporurilor aplicabile indemnizației.

„Acuzația de singularizare negativă a judecătorilor, în contextul în care opinia publică manifestă o preocupare specială pentru aceste subiecte, riscă să afecteze independența și prestigiul justiției, mai ales având în vedere că sistemul judiciar va fi solicitat să rezolve dispute legate de asemenea teme”, se specifică în comunicatul ÎCCJ.

Fără a-l numi pe Năsui, ÎCCJ solicită politicienilor și funcționarilor publici să obțină informații corecte înainte de a critici funcționarea instituțiilor statului.

„Deși ÎCCJ recunoaște dreptul oricărui cetățean de a analiza critic orice aspect legat de activitatea sa, inclusiv cele financiare, atunci când se formulează afirmații de către politicieni sau reprezentanți ai autorităților statului, acestea ar trebui să se bazeze pe o cunoaștere completă, profesionistă și pe înțelegerea mecanismelor legale aplicabile”, se menționează în comunicat.

Declarațiile lui Claudiu Năsui

Deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, a afirmat, într-o postare pe rețelele sociale, că ÎCCJ a decis reducerea sporului pentru condiții vătămătoare la 300 de lei, conform ordonanței de urgență a guvernului, dar a crescut cuantumul sporului pentru solicitare neuropsihică și confidențialitate, astfel încât veniturile să rămână constante.

„ÎCCJ a emis ordin pentru reducerea sporului pentru condiții vătămătoare la 300 lei, dar salariile nu vor suferi o reducere. De ce? Pentru că sporurile pentru solicitare neuropsihică și confidențialitate vor fi majorate astfel încât venituri totale să nu scadă”, afirmă Claudiu Năsui.

El reamintește că legislația actuală limitează suma totală a sporurilor la 30% din bugetul salarial alocat fiecărei instituții publice, ceea ce determină cuantumuri și proporții variabile în funcție de locul de muncă.

Conform documentelor publicate de Năsui, conducerea ÎCCJ a specificat limitarea sporului pentru condiții vătămătoare la 300 de lei, dar a majorat sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică la maximum 25% din indemnizația lunară, iar sporul pentru confidențialitate la maximum 5%.

Recomandari
Show Cookie Preferences