„Zone sigure pentru femei”: India ia măsuri controversate pentru a reduce violența de gen

„Zone sigure pentru femei”: India ia măsuri controversate pentru a reduce violența de gen
Mai multe femei din India protestează față de violența de gen Foto: Profimedia

Guvernul statului Odisha din estul Indiei plănuiește să instituie "zone roz", descrise ca „zone sigure pentru femei”, care vor beneficia de asistență specializată, securitate sportivă și supraveghere constantă. Aceste zone vor fi localizate pe o rază de 10 kilometri în jurul spitalelor, stațiilor de poliție și centrelor de asistență juridică, având ca scop îmbunătățirea securității femeilor, conform publicației Times of India.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a dat undă verde pe 20 iunie planului „Odisha Vision 2036 & 2047”, care stabilește obiective pentru dezvoltarea economică, urbanizare, incluziune socială, educație, sănătate și energie verde, incluzând și măsuri pentru sporirea siguranței femeilor.

Autoritățile au în vedere, în cadrul „zonelor roz”, furnizarea de asistență continuă cu personal specializat pentru gestionarea situațiilor dificile, dezvoltarea programelor de formare a personalului și colaborarea cu ONG-uri specializate în domeniul siguranței, consilierii și reabilitării femeilor.

Zonele vor include, de asemenea, adăposturi temporare pentru asistență în domeniul sănătății fizice și mintale, precum și facilități de consiliere juridică.

„Obiectivul nostru principal este construirea unei infrastructuri de securitate solide pe care femeile să se poată baza 24/7. Aceste «zone roz» vor funcționa ca refugii sigure unde femeile pot solicita ajutor și adăpost în momente de nevoie”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției.

Critici la adresa inițiativei

Această inițiativă a stârnit controverse, fiind acuzată de promovarea segregării de gen în India. Potrivit unei analize realizate de The Guardian, peste 50% dintre femeile din orașele indiene nu părăsesc locuințele nici măcar o dată pe zi, iar 48% dintre acestea au interdicții de a ieși singure din casă.

Biroul Național de Evidență a Infracționalității (National Crime Records Bureau) a raportat că în 2022, India a avut 445.256 de cazuri de infracțiuni împotriva femeilor, ceea ce reprezintă o creștere de 4% față de 2021 și o creștere de 26,35% comparativ cu 2016.

Mai mult de trei sferturi dintre aceste cazuri au fost de violență domestică, răpiri, agresiuni sexuale sau violuri.

India ocupă locul 128 din 177 în indicele Women, Peace and Security, realizat de Universitatea Georgetown, care evaluează siguranța femeilor în diferite țări. Danemarca se află pe prima poziție, în timp ce Afganistanul este la extremitatea opusă. România se situează pe poziția 42.

Recomandari
Show Cookie Preferences