Marea Britanie și Germania în discuții pentru un acord de apărare reciprocă. Orice amenințare strategică către una dintre țări va fi considerată o amenințare și pentru cealaltă

Marea Britanie și Germania în discuții pentru un acord de apărare reciprocă. Orice amenințare strategică către una dintre țări va fi considerată o amenințare și pentru cealaltă
Steagurile Germaniei și Marii Britanii. Foto: © Scharfsinn86 | Dreamstime.com

Marea Britanie și Germania sunt în pragul semnării unui tratat extins care conține o clauză de asistență reciprocă în cazul unei amenințări la adresa uneia dintre cele două națiuni, conform informațiilor obținute de Politico de la cinci surse bine informate, așa cum mentionează News.ro.

Pactul a fost inițiat de prim-ministrul britanic Keir Starmer și fostul cancelar german Olaf Scholz, care au redactat o declarație comună vara trecută, angajându-se la o cooperare mai strânsă în domeniul păcii, securității și dezvoltării economice.

Potrivit a doi oficiali din Londra, textul tratatului este aproape finalizat.

Se estimează că tratatul va fi semnat pe 17 iulie, înainte ca parlamentele celor două țări să intre în vacanța de vară.

Un capitol esențial al tratatului se concentrează pe apărare și se bazează pe Acordul „Trinity House” semnat anul trecut, stipulând că orice amenințare strategică pentru o țară va fi de asemenea o amenințare pentru cealaltă.

Acest pact va oferi Germaniei o clauză de asistență reciprocă din partea ambelor puteri nucleare ale Europei, în conformitate cu viziunea cancelarului german Friedrich Merz de a întări capacitatea de descurajare a continentului în absența SUA, conform sursei citate.

Deși acordul va sublinia angajamentul ambelor state față de NATO ca fundament al apărării lor comune, includerea clauzei reflectă presiunea asupra aliaților europeni de a colabora mai strâns în domeniul securității, ținând cont de perspectiva unei posibile retrageri a SUA din alianța transatlantică.

Documentul va conține, de asemenea, măsuri suplimentare referitoare la combaterea imigrației ilegale, transporturilor, cercetării și inovației, și va include un angajament de promovare a schimburilor transfrontaliere – un aspect delicat pentru guvernul Starmer, care se confruntă cu solicitări de reducere a imigrației legale și ilegale.

Negocierile pentru un acord privind mobilitatea tinerilor se vor desfășura la nivelul Uniunii Europene, având în vedere că Marea Britanie nu a reușit să ajungă la un acord în acest domeniu în cadrul 'resetării' relațiilor stabilite în luna mai; Berlinul a fost una dintre capitalele care au cerut cu insistență liberalizarea regulilor pentru tinerii care călătoresc în Marea Britanie.

Acest tratat între Starmer și Merz a rezultat din 18 runde de negocieri, dintre care trei s-au desfășurat față în față la Berlin și două la Londra.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe german a confirmat faptul că: „Tratatul va aborda întreaga gamă a relațiilor noastre”.

Foto: © Scharfsinn86 | Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences