Motivul pentru care balenele ucigașe ar putea oferi mâncare oamenilor. O concluzie a cercetătorilor, după două decenii de studii

Similar cu modul în care o pisică mândră își prezintă prada stăpânului, orcile, cunoscutele balene ucigașe, au fost observate în anumite situații cum împart hrana cu oamenii, conform unui studiu publicat în Journal of Comparative Psychology. Această cercetare a fost discutată de diverse publicații și documentează interacțiunile observate în oceanele lumii.
Practic, orcile au fost surprinse pentru prima dată în actul de a împărți mâncarea cu oamenii, iar aceste interacțiuni sunt bine documentate.
Cercetători din Canada, Noua Zeelandă și Mexic au raportat 34 de interacțiuni observate de-a lungul a două decenii, timp în care orcile sălbatice au încercat să ofere hrana oamenilor. Aceste evenimente au avut loc în diverse locații, inclusiv California, Noua Zeelandă, Norvegia și Patagonia.
O balenă ucigașă poate ajunge, în cazuri excepționale, la lungimi de 8-10 metri și poate cântări până la 8 tone, în cazul exemplarelor de dimensiuni mari. Femelele au în mod normal între 5 și 7 metri lungime.
Acest nou studiu contestă concepțiile existente despre comportamentul social al acestor animale, evidențiind o relație „jucăușă și socială”, încă puțin înțeleasă, între oameni și aceste mamifere masive și impresionante.
„Orcile împărtășesc frecvent hrana între ele, ceea ce constituie o activitate socială importantă pentru dezvoltarea relațiilor”, afirmă autorul principal al studiului, Jared Towers, de la Bay Cetology, British Columbia, Canada. „Implicarea lor în împărtășirea hranei cu oamenii poate indica dorința de a interacționa și cu specia noastră.”
În timp ce animalele domestice, precum câinii și pisicile, oferă uneori hrană oamenilor, această cercetare constituie o dintre primele exemple detaliate ale unui comportament similar observat la animale sălbatice extrem de periculoase.
Împărțirea hranei este un comportament obișnuit pentru orci, acestea fiind animale inteligente și sociale care folosesc partajarea pentru a crea legături, atât cu membrii familiei, cât și cu indivizi străini. De asemenea, ele vânează adesea prăzi mai mari decât ele, ceea ce le poate lăsa ocazional cu surplus de hrană.
„Oferirea de bunuri oamenilor ar putea reprezenta, de asemenea, ocazii pentru orci de a exersa comportamente culturale învățate, de a explora sau de a se juca, și în acest mod, de a învăța sau de a dezvolta relații cu noi”, au mai subliniat cercetătorii.
„Ținând cont de abilitățile cognitive avansate și natura socială și cooperantă a acestei specii, credem că sunt posibile una sau mai multe dintre explicațiile propuse pentru acest comportament observat.”
Studiul este intitulat Testing the Waters: Attempts by Wild Killer Whales (Orcinus orca) to Provision People (Homo sapiens)
Sursa foto: Dreamstime.com