Ce se întâmplă cu moțiunea de cenzură îndreptată împotriva Ursulei von der Leyen, propusă de Gheorghe Piperea: „Semifinala s-a încheiat, acum urmează finala”

Moțiunea de cenzură înaintată către Comisia Europeană, sub conducerea Ursulei von der Leyen, va fi dezbătută luni și supusă votului joi, în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg. Anunțul a fost realizat miercuri seară de eurodeputatul Gheorghe Piperea, cel care a inițiat moțiunea.
„Semifinala s-a încheiat, acum urmează finala. Am realizat un pic de istorie. Presiunile nu mai au relevanță”, a declarat Piperea într-o postare pe Facebook, exprimându-și recunoștința față de cei 78 de europarlamentari care au semnat inițiativa, în special colegilor din România – „toți suveraniștii, 7 în total, plus eu” – și delegației poloneze. De asemenea, el a menționat că echipa sa de la Bruxelles „a muncit din greu și obositor”, dar că „calificarea în finală” a meritat efortul.
Moțiunea acuză Comisia de lipsă de transparență și abuzuri în gestionarea pandemiei de COVID-19, fiind propusă de Piperea, care este europarlamentar afiliat grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). Documentul a adunat numărul necesar de semnături, respectiv o zecime dintre eurodeputați – minimum 72 – pentru a putea fi discutat și votat în plen, conform informațiilor transmise de dpa și citate de Agerpres.
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a informat miercuri seară liderii grupurilor europarlamentare despre această dezvoltare, mai notează sursa menționată.
În cazul în care moțiunea va fi aprobată, întreaga Comisie va fi obligată să demisioneze – inclusiv președintele și cei 26 de comisari. Totuși, un astfel de scenariu este considerat improbabil, deoarece necesită o majoritate dublă, adică două treimi dintre voturile exprimate și o majoritate din cele 720 de locuri din Parlamentul European, adaugă dpa.