Cristian Tudor Popescu lansează o provocare către Ilie Bolojan: „Cum poate premierul să accepte acest abuz cu legea în mână?”

Cristian Tudor Popescu lansează o provocare către Ilie Bolojan: „Cum poate premierul să accepte acest abuz cu legea în mână?”
Cristian Tudor Popescu Sursa: AGERPRES FOTO

Scriitorul și jurnalistul Cristian Tudor Popescu a criticat cu tărie miercuri, înainte ca premierul Ilie Bolojan să prezinte pachetul de măsuri fiscale, faptul că bonusurile, „salariile mari” și pensiile speciale din sectorul public nu sunt incluse în mod direct în inițiativele de reducere a deficitului bugetar, având în vedere că, conform lui, „oamenii suportă dureros povara austerității”.

Jurnalistul a comentat, de asemenea, despre primele de pensionare propuse pentru judecătorii de la Curtea Constituțională, întrebându-se „cum ar putea premierul Bolojan să tolereze acest abuz cu legea în mână și să prezinte apoi pachetul drastic de tăieri, reduceri și majorări de taxe care va afecta cetățenii”.

„Va plăti Bolojan halatul?”, se întreabă Cristian Tudor Popescu în mesajul său publicat pe pagina de Facebook.

Ceea ce spune CTP:

  • „N. Ceaușescu și soția sa meritau să fie condamnați. Moral, sentința de la Târgoviște a fost justă. Totuși, procesul lor a fost o batjocură a conceptului de drept – amintește doar că hotărârea de condamnare la moarte a fost pronunțată cu executare imediată și cu recurs în 12 zile!…
  • Cei care au manipulat Justiția atunci, procurori și judecători, au câștigat, din partea regimului Iliescu, un statut de nouă nomenclatură, practic intangibil pentru magistrați.
  • Acest privilegiu a fost păstrat până în prezent, sub toate regimurile. Hotărâri neobișnuite, pentru care nu răspund nimănui, dictate de mită, trafic de influență și comenzi politice. Salarii exorbitante, pensii speciale, sporuri, bonusuri, încasate fără drept de apel, de-a lungul anilor.
  • În fruntea listei se află judecătorii CCR, care primesc acum, în timp ce cetățenii sunt afectați profund de austeritate, un bonus de ieșire de 36.000 de euro, pe lângă sumele deja mari pe care le câștigă.
  • Nu înțeleg cum ar putea premierul Bolojan să accepte un astfel de abuz cu legea în mână și să prezinte apoi un pachet brutal de tăieri și creșteri de taxe care va cădea pe umerii cetățenilor.”

Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că reducerea deficitului bugetar se va face prin trei pachete de măsuri ce vor fi adoptate în lunile următoare.

Bolojan a specificat că aceste pachete vor conține o combinație de creșteri ale veniturilor, reduceri de cheltuieli și prioritizări în realizarea investițiilor.

Primul pachet va fi adoptat săptămâna viitoare, prin asumarea răspunderii guvernului în Parlament.

Printre măsurile incluse în acest proiect se numără reașezarea TVA pe două praguri: o cotă generală de 21% și o cotă redusă de 11% pentru produse precum medicamente, alimente și servicii HoReCa, majorarea impozitelor pe dividende de la 10% la 16%, creșterea accizelor la alcool, tutun și combustibil cu 10%, înghețarea majorării pensiilor și salariilor din sectorul public până în 2026, pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei urmând să contribuie la sănătate, precum și implementarea unei taxe pe profiturile băncilor și suprataxării câștigurilor din jocuri de noroc.

Toate aceste măsuri vor intra în vigoare de la 1 august 2025, cu excepția majorării impozitelor pe dividende, care se va aplica de la 1 ianuarie 2026.

Curtea Constituțională urma să discute marți acordarea a trei indemnizații de câte 180.000 de lei (aproximativ 35.000 de euro) pentru judecătorii care își încheie mandatul: Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga, conform surselor oficiale citate de G4 Media. Acest lucru se petrece în contextul în care Guvernul interzisese astfel de plăți.

Sursele au menționat că instituția nu dispune de fonduri în bugetul prevăzut pentru 2025. De aceea, conform publicației, indemnizațiile ar putea fi finanțate din bugetul de investiții.

Conform legii de funcționare a CCR, judecătorii care își încheie mandatul au dreptul la șase salarii nete. Totuși, Ordonanța de Urgență nr. 156/2024, adoptată în timpul mandatului fostului premier Marcel Ciolacu, interzice „ajutoarele sau, după caz, indemnizațiile la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă sau la trecerea în rezervă”.

Recomandari
Show Cookie Preferences